sfintirea 1În ziua de 21 decembrie 2014 a avut loc slujba de sfințire a subsolului noii biserici de la Parohia Otopeni.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a delegat pe Prea Sfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pentru a oficia slujba de sfințire cu Agheasmă, în vederea săvârșirii în acest spațiu, până la târnosirea bisericii mari a Sfintei Liturghii din duminici și sărbători, urmând ca celelalte sfinte slujbe să fie oficiate în vechea biserică Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. M. Mc. Dimitrie.
Totodată Preafericirea Sa a aprobat acordarea următoarelor ranguri și ordine bisericești:
sfintirea 2-Ordinul Sf. Martiri Brâncoveni pentru mireni, domnului primar Gheorghe Silviu Constantin.

-Ordinul Sf. Martiri Brâncoveni pentru clerici - P.C. Protopop Burcea Cristian Mihai;

-Rangul de Iconom Stavrofor - P.C. Preot Lițescu Nicolae;

sfintirea 3-Rangul de Iconom Stavrofor - P.C. Preot Paroh Radu Mihai Bujorel;

De asemenea Parohia Otopeni a dăruit cu ocazia sfințirii:
-o icoană cu Domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt - Prea Sfinției Sale Timotei Prahoveanul;
-o icoană cu Maica Domnului - P.C. Părinte Arhimandrit Veniamin Goreanu;
-o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae - domnului primar Gheorghe Silviu Constantin.


Soborul de preoți și diaconi a fost condus de P.C. Părinte Inspector Veniamin Goreanu ajutat de P.C. Pr. Protopop Burcea Cristian. Preoții și diaconii slujitori din Protoieria Ilfov Nord au fost: P.C. Pr. Radu Traian, P.C. Pr. Lițescu Nicolae, P.C. Pr. Dima Radu, P.C. Pr. Ion Iliuță, P.C. Pr. Nastasiu Bogdan, P.C. Pr. Radu Mihai Bujorel, P.C. Diacon Mălăeț Vasile și P.C. Diacon Costel Dinu.
Răspunsurile la strană au fost asigurate de cântăreții de la Parohia Otopeni și Parohia Otopenii de Jos.
Lăcașul de închinăciune de la subsol a primit denumirea de Paraclis, fiind trecut sub ocrotirea Sfinților Martiri Brâncoveni, întrucât anul 2014 a fost închinat împlinirii a 300 de ani de la martirajul Domnitorului Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei 4 fii ai săi și cu Ianache Sfetnicul.
Inițial spațiul de la subsol fusese destinat depozitării de materiale necesare construcției bisericii. Ulterior, spațiul a fost amenajat în totalitate de către Primărie și pus la dispoziția Parohiei, fiind dotat cu încălzire prin pardoseală și mini-candelabre cu trei brațe pentru iluminat.
Atunci a fost momentul când am început să împodobim subsolul cu icoane din dotarea Bisericii Sf Gheorghe și treptat cu unele din cele mai frumoase icoane achiziționate de la Depozitul de Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În spațiul astfel amenajat au început să se desfășoare ședințele de Consiliu Parohial, repetițiile tinerilor elevi componenți ai Fanfarei, proiecțiile de film religioase, întrunirile Ligii Tineretului Ortodox.
Mulți din credincioșii care coborau la subsol de Sâmbăta Morților să țină coliva la adăpost de intemperiile naturii au început să fie impresionați de amenajarea subsolului și cum „flacăra nu arde sub obroc” vestea frumuseții edificiului gândit de Primărie și Parohie a ajuns și la Patriarhie, care prin planul Prea Sfințitului Părinte Episcop Timotei Prahoveanul a hotărât ca acest spațiu de la subsol să fie destinat oficierii Sfintei Liturghii, până la sfințirea bisericii mari, pe care mulți o numesc catedrală!
Ca o amintire care ne dă fiori, rămâne vara ploioasă a anului 2005, când toată fundația subsolului era acoperită de ape!
Domnul Primar și domnul viceprimar erau atunci mai abătuți ca niciodată, fiind la un pas să ia decizia renunțării la subsol și să reînceapă construcția bisericiii de la nivelul solului.
Dar Bunul Dumnezeu, care știa supărarea și îngrijorarea noastră, a ascultat rugăciunile pe care le făceam cu enoriașii în pelerinaje pe la mănăstirile din toată țara. Pe toți îi îndemnam să se roage pentru ridicarea noii biserici Nașterea Maicii Domnului. Și minunea s-a produs! Domnul Primar a găsit un om care, am putea spune, „a ridicat biserica din ape!” Și împreună cu domnul primar a gândit un sistem de evacuare a apei din subsol, sistem care funcționează și astăzi.
O singură dată pompele n-au mai făcut față să împingă apa, în vara anului 2011. Și atunci subsolul a fost inundat. Dar iarăși s-au găsit soluții. S-au înlocuit pompele cu altele de putere mai mare, a fost instalat un generator de curent care în momentul opririi curentului electric face ca pompele să reintre aproape instantaneu în funcțiune. Și astfel se păstrează un echilibru absolut necesar ca noi, preoți și enoriași să slujim și să ne rugăm sub nivelul apei care înconjoară subsolul!
sfintirea 4Pentru a respecta adevărul în toatalitate, trebuie amintit faptul că sunt și enoriași care spun că trebuia să mai avem răbdare până la sfințirea bisericii celei mari și regretă că nu se mai slujește în biserica Sf. Gheorghe, unde au fost botezați, cununați și îmormântați moșii și strămoșii noștri! Totuși a nu se uita că Sfântul Maslu, Parastasele, Sf Liturghie de sâmbătă, Săptămâna Sfintelor Patimi, se vor oficia tot în vechea Biserică ridicată din temelie în anul 1803 și închinată sfinților Mucenici Gheorghe Purtătorul de Biruință și Dimitrie Izvorâtorul de Mir.
Prin această hotărâre, Patriarhia a împăcat dorința de nou a celor mulți cu dragostea pentru valorile tradiționale, ale celor nostalgici. Sperăm ca acest echilibru să se păstreze și pentru generațiile care vor veni după noi, Amin!

Cu dragoste,
Preot Radu Mihai Bujorel

Orasul