[Astăzi, 13 septembrie, deschidem...]

 Vrănd-nevrând, am simţit gustul amar al zilei de luni care mi-a generat matinal o grimasă. Mi-au miorlăit în gând, rău-prevestitoare, o mulţime de pisici negre zbârlite.

Am ocolit strategic capacele de canale cu 4 găuri. Am păşit cu dreptul mai hotărât decât cu stângul. Nu m-am întors din drum, indiferent ce aş fi uitat acasă. Mi-am luat trifoiul cu patru foi. Şi acum mă dau mai aproape de smocul de busuioc aghesmuit al Preasfinţitului.

 

Se ştie că doar cei slabi îşi încep de luni, de pe întâi şi din ianuarie, un plan. Şi îmi spun că sigur tradiţionalul 15 septembrie ar fi trezit zglobiu clopoţelul şi într-o zi de miercuri. Altădată!

 [ Dragi elevi, stimaţi...]

 Nu sunt Houdini să fac din festivitatea asta un număr de senzaţie. în timp ce eu vorbesc, voi vă gândiţi aiurea! Copiii aleargă după fluturii vacanţei. Staţi locului! Chiar de azi, din acest moment, trebuie să vă băgaţi minţile în cap! Să vă maturizaţi, să nu mai râdeţicugura până la urechi, să nu mai visaţi la cai verzi pe pereţi, să ascultaţi cu sfinţenie, să ştiţi tot, să puteţi orice, să nu greşiţi sub nici o formă, să nu ezitaţi nici cât o adiere de vânt, să nu vă rătăciţi, să nu vă fâstâciţi, să nu vă zbenguiţi, să nu vă murdăriţi, să nu vă îmbrânciţi, să nu vă bâlbâiţi...

 [... noi, dascălii voştri...]

 Şi tot nu iese socoteala: minus 25 % din mai nimic, rezultă... tot o nimica toată! Dar... sufletul e acelaşi, clar, de-acolo nu poţi să reduci nimic! Copiii te aşteaptă în flecare zi în clasă. Ei trebuie să devină cândva oameni... întregi!

Poţi să-i iubeşti procentual diminuat? Să-i priveşti mai puţin? Sau să-i ocroteşti, să le acorzi atenţie, să le răspunzi la întrebări, să le zâmbeşti, să le oferi timp, şansa la succes, săfii răbdător, să lefii un model, părin te sau prieten doar 75%?

 [... Succes în noul an şcolar! ]

 Aplauze!! Pentru ca în numai 15 minute am pus un lacăt zdravăn la porţile vacanţei şi am tăiat panglica roz pentru noul sezon şcolar. Veniţi la superoferte! Note efervescente! Lecţii spumoase! Garanţii nelimitate la succes! Robe de închiriat! Crini regali! Confeti! Baloane colorate! Coroniţe de margarete! Bonusuri de fidelitate! Gaudeamus!

P.S. Regretăm prezentarea discursului doar în proporţie de 75%, însă cititorii noştri sunt suficien t de in teligenţisă îl înţeleagă si aşa.

Prof. Ioana Luminiţa Ungureanu

Orasul