Otopeni este un oras tânãr. E de ajuns sã iesi în parc, sã treci pe lângã scoalã sau grãdinite, pe lângã Centrul Cultural sau sala de sport...pretutindeni sunt glasuri de copii, siluete zvelte de adolescenti. Cineva, alãturi de pãrintii lor, le vegheaza viata si cresterea, cu dragoste si dãruire: DR. MARCELA MATEI, medic primar pediatru si DR.ADRIANA BÃRBAT. Le multumim doamnelor doctor care au acceptat invitat ia echipei InfoOtopeni de a realiza un interviu pentru cititorii nostri.

De câti ani lucrati în Otopeni? Care este, în amintire, imaginea localitãtii de atunci si cu ce probleme se confrunta pe atunci medicul pediatru?

Marcela_MateiDr. Marcela Matei: Lucrez în Otopeni de 24 de ani si, prin natura profesiei, prin stabilitatea mea la locul de muncã, am reusit sã cunosc bine mediul socio-familial si conditiile economico-sociale ale locãlitãtii, atat înainte, cât si dupã revolutie. În privinta imaginii de atunci, recunosc cã existã momente în amintirea mea când, în anumite ocazii, în vizite la domiciliul pacientilor, parcurgeam distante mari, improprii, slab luminate sau întunecate, se întrerupeau cãldura si apa, cabinetele medicale nu erau dotate corespunzãtor. În privinta comunicãrii, pãrintii sau apartinãtorii copiilor erau mai rezervati, cu conditii precare de hranã si locuit. Pe parcursul anilor m-am confruntat cu multe cazuri deosebite, cu probleme sociale în familiile cu multi copii, cu venituri mici. Consider cã pentru mine au primat: dãruirea pentru profesia aleasã, însusirile umane, perseverenta. Acum, imaginea Otopeniului s-a schimbat mult în bine, prin înnoirile sale urbanistice care-l înfrumuseteazã, de la o zi la alta, nu numai pentru locuitorii sãi, ci si pentru oaspeti.

Ati renuntat la Bucuresti pentru Otopeni. De ce?

Adriana_BarbatDr. Adriana Bãrbat : Am vrut sã fiu mult mai aproape de pacientii mei. Pentru mine, medicina nu este doar un mijloc de a-ti câstiga existenta, ci mult mai mult, o pasiune si un mod de viatã. De aproape sapte ani, de când m-am mutat definitiv în Otopeni, împreuna cu toatã familia, consider cã am avut numai beneficii în plan profesional, prin apropierea de pacientii mei, fiind în mãsura a le rezolva problemele medicale mult mai bine si mai eficient. Cred cã avantajul a fost si de partea comunitãtii locale, care poate apela la serviciile mele în cazuri de urgentã si nu numai.

Care sunt cele mai frecvente probleme de sãnãtate cu care se confruntã copiii?

Dr. Marcela Matei : Infectiile respiratorii sunt cele mai frecvente afectiuni. De asemenea, infectiile digestive, unele afectiuni nutritive care întârzie copiilor cresterea si dezvoltarea, rahitismul- boala metabolicã, manifestatã prin carentã de vitaminaD. Aceasta afectiune apare în perioada de crestere, incidenta maximã fiind între 3 si 6 luni. Se poate mentiona si lipsa de calciu, statistica arãtând cã 1 din 5 copii din Romania suferã de lipsã de calciu, cu efecte negative pe durata întregii vieti si ca adult.În acest scop, aplicãm cu strictete Programele Nutritionale de Preventie pentru îngrijirea copiilor: alimentarea cu lapte praf, profilaxia rahitismului si a anemiei la sugari, programele de vaccinare si altele.

Ce recomandãri le puteti face pãrintilor ? La ce ar trebui sã fie mai atenti?

Dr. Marcela Matei: În primul rând, este foarte important sã înteleagã care sunt consecintele unei alimentatii neadecvate la copii, sã cunoascã nevoile nutritive ale copilului mic, prescolar si scolar. Familia trebuie sã adopte un stil de viatã sãnãtos, copilul sã aibã o alimentatie echilibratã, bogatã în vitamine, sã facã exercitii fizice si sport în mod constant. La acestea se mai adaugã si alte aspecte: sunt dãunatoare hiperprotejarea cu haine prea groase, neaerisirea încãperilor, neîncrederea în colectivitãtile de copii, nefrecventarea acestora fãcându-i pe copii mai sensibili la infectii. Pãrintii nu trebuie sã înceapã niciun tratament medicamentos fãrã a consulta înainte medicul. Utilizarea antibioticelor de cãtre pãrinti la domiciliu, fãrã recomandare medicalã prealabilã, este o gresealã. Prezentarea la medicul pediatru este obligatorie în cazul unor infectii respiratorii si digestive la copii.

Vegheati nu numai asupra sãnãtãtii copiilor, ci aveti în vedere familia, în ansamblu. Ce ne puteti spune despre specialitatea medicalã pe care vati ales-o, respectiv medicina de familie?

Dr. Adriana Bãrbat: În prezent, medicina de familie este o specialitate medicalã modernã si consideratã cea mai eficientã în Uniunea Europeanã. Nu medicii din România au ajuns la aceastã concluzie, ci studiile elaborate în tãri ca Marea Britanie, Franta, sau Olanda. Mai pe scurt, eficienta acestei specialitãti medicale constã în capacitatea ei de a rezolva foarte multe cazuri care în trecut necesitau spitalizare. Astfel, pacientul este vindecat cu un tratament relativ ieftin, de cãtre medicul de familie, în timp ce tratamentul în spital este foarte costisitor. Mai mult, pentru pacient, este mult mai benefic din toate punctele de vedere tratamentul la domiciliu, evident, când acest lucru este posibil. Avantajele sunt, deci, de ambele pãrti, atât pentru pacient, cât si pentru Casa de Asigurãri. Alt aspect al eficientei constã si în controalele medicale periodice, prin intermediul cãrora se poate depista o maladie în stadiu incipient, mult mai usor de tratat si de vindecat.

Le multumim doamnelor doctor nu numai pentru timpul acordat în scopul realizãrii acestui interviu, dar si pentru cã au ales sã facã parte, cu dãruire si profesionalism, din viata comunitãtii noastre

Dr. Adriana Barbat,medic primar Medicina de Familie si competenta Medicina Muncii si Ecografie Generala
Dr. Marcela Matei, medic primar Medicina de Familie si competenta Medicina Muncii


Orasul