Angajamentele pe termen lung, mai ales in planul sentimentelor, sunt  azi privite mai mult ca exceptii demne de Cartea recordurilor. Cat va mai trece, oare, pana cand „nuntile de aur” sa fie chiar consemnate intr-o astfel de carte sau sa fie prezentate la jurnale ca stiri de senzatie?

Cat inca fac parte din realitate, povestile care incep azi cu „A fost odata..., acum 50 de ani...” merita pastrate nu doar in albumul de familie, ci si in memoria comunitatii. Asa cum se intampla la Otopeni (ca si in alte orase din tara) in ultimii ani, prin acordarea „Premiului de fidelitate” acelor cupluri care sarbatoresc 50 de ani de casatorie neintrerupta.

A investi intr-un astfel de proiect  inseamna a investi pe termen lung in modelele atat de necesare astazi. Exemplul fericit al unor mariaje durabile pune in „bagajul pentru viata” al tinerilor casatoriti mai multa incredere, ca si convingerea ca este posibil un „da” pentru totdeauna, dupa principiul vital ca succesul predecesorilor nostri il garanteaza oarecum pe al nostru.

Sustinut din fondurile bugetului local, Premiul de fidelitate de 5000 de lei a recompensat, la finele lui 2009, 4 cupluri, iar pe parcursul acestui an – 50, proiectul continuand, in etape.

Emotii, flori, sampanie, o diploma de onoare, felicitari. O festivitate de suflet nu doar in onoarea unor persoane, ci si pentru valorile pe care le ofera exemplul lor : reusita, stabilitate, morala, solidaritate, devotament.

Cat contrast cu ceea ce azi am putea numi „deriva modelelor” in asa-numita „era glaciara” a vietii de familie, asa cum este ea ilustrata si statistic. In 2009, s-au inregistrat in tara 7.5 casatorii si 3.3 divorturi la 1000 de locuitori. Durata medie a unei casatorii desfacute prin divort a fost de 11 ani. In plan mondial, preocuparea pentru acest subiect este cu atat mai mare, cu cat idealul de familie se schimba. Americanii cred ca 50% dintre casatorii sfarsesc azi prin divort, ba, mai mult, ca divortul este contagios in mediile sociale, asemeni unui virus. Un matematician de la Oxford a descoperit o formula de calcul care indica longevitatea mariajului, cu o acuratete de 94%, demonstrata in timp. Australienii detin o formula matematica pentru stabilirea varstei ideale de casatorie. Se vorbeste  tot mai mult despre „divortul de argint”.

Motivele care despart cuplurile sunt riguros inventariate, in schimb, reteta fericirii are inca, pentru cei mai multi, ingrediente secrete.

Nu si pentru cei care au strabatut impreuna o jumatate de secol, atat de tulburator in diversitatea lui.

Ne inclinam in fata lor cu respect.


Prof. Ioana Luminita Ungureanu

Orasul