SILVIU CONSTANTIN GHEORGHE,
primarul orașului Otopeni:
“Dacă iubești oamenii, știi pentru ce muncești”.

PRIMAR

 

Este primar de 18 ani.
Ce l-a ținut în fruntea comunității
a fost și este relația deschisă
pe care o are cu oamenii,
relație bazată pe fapte, și nu pe vorbe.

Cum erau lucrurile acum 18 ani, în momentul în care ați ocupat pentru prima dată funcția de primar?
S.C.G.: În 1996, situația era foarte grea din toate punctele de vedere, infrastructura era aproape inexistentă. Nici nu știam cu ce să încep, totul era prăbușit… m-a ajutat bunul Dumnezeu, am tratat totul cu calm, liniște și am reușit. Am avut și șanse, uneori tot încerci, încerci și nu iese, nu iese până… nu te ajută cineva. Astăzi, Otopeni are de toate: infrastructură (de toate tipurile), dezvoltarea rețelei de apă, canalizare, curent electric, stație de epurare, preocuparea pentru educarea generațiilor viitoare, inclusiv partea lor spirituală. Țin foarte mult la această societate.

Nu v-a fost greu? Vorbim totuși despre 18 ani, care este secretul?
S.C.G.: Comportamentul de bun-simț, asta e tot ceea ce-ți trebuie; sunt prietenul lor de 18 ani. De atâția ani de zile, echipa e ca o familie, sunt aceeași, primii cu care am pornit. Optimismul, pozitivismul – sunt tot ceea ce contează, pe lângă bucuria de a face bine.

Cum anume orânduiți proiectele din Otopeni? De ce țineți cont atunci când le aveți în vedere?
S.C.G.: Am două zone de proiecte, două paliere. Primul palier are la bază trei etape: prima etapă vizează strict infrastructura care trebuie realizată: apă, canalizare, drumuri, gaze, curent electric. Acest fapt a atras după sine dezvoltările ulterioare, mai exact a doua etapă: aducerea și atragerea de investiții. A treia etapă se referă la crearea unei alte infrastructuri care, la rândul ei, va crea o altă etapă. Toate aceste lucruri duc în lanț, în mod progresiv, la creșterea bugetului. Al doilea palier e sufletul: tot ce ține de educație, cultură, școli, spirit, sport, servicii publice dezvoltate pretutindeni.
Apropo, curățenia e lege pentru mine, din exterior până în interior!

Știu că în Otopeni există singurul Centru Cultural din Ilfov. Ce ne puteți spune despre acest lucru?
S.C.G: Într-adevăr, așa este. Centrul Cultural din Otopeni există de aproximativ 15-16 ani, cuprinde tot ce are mai bun cultura românească. În cadrul Centrului au loc evenimente deosebite, acesta funcționează la superlativ; vin artiști de renume: Gheorghe Zamfir, Tudor Gheorghe, Grigore Leșe, avem și muzică pentru generațiile tinere, artiști din străinătate, coruri deosebite care prezintă spectacole, coruri din cadrul Bisericii noastre Ortodoxe – încercăm săa îndeplinim dorințele tuturor cetățenilor.

Aveți un proiect de suflet, un proiect care să vă fi ajuns îndeaproape la inimă în toți acești ani?
S.C.G: Am înființat școli, am făcut liceu, biserici, infrastructură de toate tipurile, ba chiar urmează noi proiecte, nu mă las atâta vreme cât sunt aici, până nu voi definitiva întreaga infrastructură (apă, canalizare, iluminat, infrastructura rutieră) a Otopeniului. Nici n-aș ști ce să vă spun prima oară, în 18 ani faci atât de multe, că se-ntâmplă să mai și uiți de ele. Cea mai bună imagine ți-o faci prin fapte, aici, cu oamenii. Dacă prin lucrurile pe care le fac, oamenii se bucură, asta reprezintă cea mai mare realizare, ma încarc pozitiv orice le fac pentru ei: premise mai bune de trai, condiții de a se pregăti pentru tot ce urmează – sunt lucruri atât de simple! Vin mulți la mine și mă-ntreabă. “Cum ai reușit în toți anii aștia, cum ai procedat?”, nimic deosebit, le zic. E normal, așa ar trebui să fie peste tot. Doar să fii normal, nimic senzațional. Nu e nimic rău, suntem o echipă, nu sunt scandaluri, nu sunt certuri, probleme între noi, discutăm cu toții… Dacă iubești oamenii, știi pentru ce muncești! În rest, totul e simplu; lucrurile vin de la sine.

Sunt prietenul lor de 18 ani.
De atâția ani de zile, echipa
este ca o familie, sunt aceiasi,
primii cu care am pornit.

Silviu Constantin Gheorghe,
Primarul orașului Otopeni

Ca o concluzie, să-nțeleg că asta e cheia tuturor lucrurilor care duc la succes: relația deschisă cu cetățenii?
S.C.G: Am lucrat și lucrăm mult la spirit, la educație. Îi iubesc mult pe acești oameni, țin la ei ca și comunitate. Aici este amprenta omului care conduce. Nu este o rețetă, dacă o iei de aici și o pui în altă parte, nu va funcționa. E vorba despre amprenta conducătorului și, desigur, e vorba despre reacția cetățenilor, a comunității. Nicio comunitate nu seamănă cu alta. Trebuie doar să fii pliat bine pe orașul, localitatea în fruntea căruia ai fost delegat să conduci; personal, sunt prietenul lor de 18 ani. Motto-ul funcționării mele este, cu siguranță, bucuria de a face bine.

Sursa: ziarul România liberă,
Proiecte locale, reporter Denisa Matei

Orasul