Avem tinereţea în sânge
Imaginaţi-vă că aţi reuşit să daţi timpul înapoi şi că deveniţi mai tânăr şi mai energic cu fiecare zi: pielea se tonifică, se întinde, recăpătându-şi elasticitatea şi fermitatea de odinioară, părul devine mai des şi mai strălucitor, articulaţiile încetează să vă supere, dispare senzaţia de greutate şi durere, întregul organism se reface, iar dumneavoastră vă simţiţi liber și uşor. Iar acum imaginaţi-vă că aceasta se poate întâmpla chiar acum şi că nu mai este nevoie să inventaţi maşina timpului! Mecanismul de recăpătare a sănătăţii şi tinereţii este ascuns în corpul nostru şi el poate fi declanşat chiar acum! Secretul întineririi stă ascuns în sânge şi este pus acolo de însăşi mama-natură, care a avut grijă ca în interiorul fiecărui organism viu să existe o sursă regenerabilă de sănătate. Este vorba despre elementele figurate ale sângelui - trombocitele, care conţin nişte proteine speciale, capabile să stimuleze regenerarea celulelor. Dar să o luăm pe rând.

Magia sângelui

Încă din cele mai vechi timpuri vracii presupuneau că sângele are anumite proprietăţi magice şi aproape că aveau dreptate. Sângele este format dintr-o substanţă intercelulară - plasma - şi elemente figurate, principalele fiind eritrocitele, leucocitele şi trombocitele. În timpul studierii sângelui s-a stabilit că fiecare celulă a acestuia este polifuncţională şi are o sarcină proprie: eritrocitele asigură respiraţia tisulară, leucocitele protejează organismul împotriva infecţiilor şi altor acţiuni negative, iar trombocitele participă la procesele de coagulare ale sângelui.
S-a stabilit, de asemenea, că trombocitele au un rol important în vindecarea şi regenerarea ţesuturilor traumatizate, producând factori de creştere, care reglează şi stimulează înmulţirea, creşterea şi supravieţuirea ţesuturilor. Factorii de creştere sunt necesari pentru geneza celulelor şi desfăşurarea normală a ciclului celular. Simbioza factorilor de creştere este responsabilă pentru reconstrucţia vaselor sangvine în zona traumatizată, construcţia noilor ţesuturi (epitelial, cartilaginos, conjunctiv, muscular, nervos) şi stoparea sângerării.

PRP - „PLATELET RICH PLASMA”
Terapia cu PRP („Platelet Rich Plasma” sau „Plasma îmbogățită cu Plachete Sangvine”) este una din cele mai noi proceduri folosite în ortopedie, medicina sportivă, stomatologie, cosmetologie și chirurgia estetică pentru regenerarea pielii, cartilajelor, ligamentelor în ginecologie și urologie, cardiologie și medicina internă în tratarea inflamațiilor și țesuturilor afectate de scleroză sau cicatrici după infarct ș.a... Consacrată deja sub denumirea de „terapia vampirilor”, Terapia „Dracula”, „Liftingul vampirilor”, procedura presupune recoltarea unei mici cantități din sângele pacientului într-o eprubetă specială, care apoi este centrifugată. În final se extrage fracția activată de plăcuțe sangvine, alături de factori de creștere și regenerare tisulară.

Ce reprezintă terapia cu PRP?

Plasmoliftingul reprezintă un tratament non-chirurgical de vindecare, folosită în foarte multe domenii, inclusiv în ortopedie și în medicina sportivă. Practic PRP este injectată în regiunea afectată pentru a stimula și a spori procesul de vindecare. PRP este sângele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce mega doze de „ingrediente” necesare procesului de vindecare care sunt stocate în trombocitele noastre. Infiltrația cu PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) acționează conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentrația foarte mare de trombocite, care odată injectate eliberează factori de creștere, ce inițiază și amplifică procesul de vindecare.

-PDGF (Platelet Derived Growth Factor) care controlează replicarea și proliferarea fibroblaștilor și keratinocitelor, augmentează sinteza de colagen și elastină, produce angiogeneză și vascularizație, produce chemoatracție pentru macrofage și fibroblaste;
-TGF alpha și beta (Transforming Growth Factor) care induce formarea de țesut de susținere (colagen), și stimulează proliferarea și migrația celulară;
-ILGF (Insulin-Like Growth Factor) care controlează proliferarea și migrarea celulară;
-EGF (Epidermal Growth Factor ) responsabil cu diferențierea celulară, reepitelizare și angiogeneză;
-BFGF (Basic Fibroblast Growth Factor) factorul de creștere al fibroblastelor;
-VEGF (Vascular Endothelial Growyh Factor) factorul de creștere al endoteliului vascular;
-HGF (Hepatocyte Growth Factor), toți fiind responsabili în ultimă instanță de diferențierea celulară, reepitelizare, migrația celulară și angiogeneză.

Cum se obține PRP?

În 15 minute, printr-un procedeu simplu de recoltare-centrifugare a sângelui pacientului, se obține plasma cu o cantitate de trombocite de până la 9 ori mai mare față de valoarea normală în sânge.

Ce afecțiuni pot fi tratate cu PRP?

În cosmetologie
1. Reîntinerirea facială cu remodelarea ovalului feței;
2. Ștergerea ridurilor;
3. Reîntinerirea pielii de pe corp (decolteu, dosul mâinilor, gât etc.);
4. Regenerarea părului (cu condiția existenței unui număr de ebose de rădăcini de păr (foliculi piloși);
5. Terapia vergeturilor;
6. Terapia plăgilor atone;
7. Terapia cicatricilor.
În ortopedie și medicina sportivă conform studiilor actuale, leziunile părților moi și leziunile de cartilaj sunt receptive la tratamentul cu PRP. Aceste afecțiuni sunt: tendinițele (epicondilita, tendinița plantară, achileana, rotuliana, etc), tendinoza, rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase, rupturi musculare, leziuni de cartilaj (artroza). PRP are indicație postoperator în: sutura de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinserții tendinoase (coafa mușchilor rotatori, Bankard, tendon achilean, tendon rotulian, cvadrigeminal, etc). Este indicată în toate stadiile de artroză, în special după artroscopia necesară tratării leziunilor degenerative de menisc, sinovitei cronice și leziunilor instabile de cartilaj articular.

Cum vindecă terapia cu PRP?
Factorii de creștere sunt eliberați din cantități mari de trombocite activate la locul leziunii. Acest lucru duce la o reacție inflamatorie indusă, care inițiază o cascadă puternică de reacții necesare procesului de vindecare și întinerire. Factorii de creștere stimulează fluxul de sânge, promovează formarea matricei, care este „baza” tuturor țesuturilor moi, restaurând pielea, gingiile, tendoanele și ligamentele, care au fost anterior compromise, și „înăsprește” cartilajul pentru a deveni mai ferm și elastic.
-Riscul de infecție este minim, toate kiturile existente pe piață oferind tehnici de recoltare, centrifugare și injectare care respectă regulile de asepsie.
-Tratamentul cu PRP nu este o metodă de dopaj, lucru certificat de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA - World Anti-Doping Agency - 1999) în 2009.
-În USA, tratamentul a fost acceptat fără controverse în Liga Națională de Fotbal (NFL), în Asociația Națională de Baschet (NBA), și în Liga majoră de baseball (MLB).
Procesul de vindecare se realizează în trei etape:
Etapa inflamatorie - apare imediat după - infiltrație și până la 72 de ore după. În această perioadă pacientul poate suferi mici edeme, vânătăi și o amplificare a durerii, datorită inflamației ce se produce la nivel local;
Proliferarea celulară - această a doua etapă din procesul de vindecare este foarte importantă datorită numărului foarte mare de celule noi ce se formează în perimetrul țesutului lezat, datorită numărului mare de factori de creștere eliberați;
Remodelarea țesutului - Această ultimă etapă de vindecare, este reprezentată de diferențierea celulelor nou-formate, celule ce iau locul celulelor îmbătrânite sau distruse în urma leziunii, formând astfel țesutul nobil.

Terapia cu PRP are efecte secundare?

Cu excepția durerii moderate și semnelor inflamatorii care apar în primele zile după injectare, studiile au demonstrat că nu există alte efecte secundare.

Există criterii de excludere ale tratamentului cu PRP?

-Anemia severă;
-Tulburări de coagulare;
-Trombocitopenia.
Contraindicații generale:
· Dereglări de coagulare a sângelui;
· Reacții alergice la seria de preparate anticoagulante;
· Boli de piele (psoriazis şi neurodermite);
· Diabet zaharat (în stare de decompensare);
· Sarcina, perioada alăptării;
· Boli oncologice;
· Procese inflamatorii acute în zonele de injectare.
Avantajele metodei:
- tratamentul se face cu anestezie locală;
- nu necesită timp de recuperare;
- produsul injectabil este complet natural și sigur, nu produce alergii sau reacții secundare din partea organismului (fiind un produs propriu);
- se poate asocia și cu alte proceduri fizice și estetice, inclusiv în combinație cu propria grăsime, pentru refacerea volumelor feței. Conform ultimelor studii asocierea cu acupunctura este cea mai eficientă și crește eficiența tratamentului;
- costuri acceptabile.
Dezavantajul metodei: disconfortul unei mici recoltări sangvine.
Procedura Plasmolifting aplicată în cosmetologie permite obţinerea următoarelor efecte de restabilire a sănătăţii şi frumuseţii naturale:
· reduce intensitatea petelor pigmentare;
· îmbunătăţeşte culoarea tenului;
· îndepărtează ridurile de expresie;
· încetineşte procesele de îmbătrânire;
· hidratează profund şi hrăneşte pielea;
· creşte elasticitatea pielii, îmbunătăţeşte conturul feţei;
· elimină acneea şi postacneea;
· reduce cicatricele;
· reabilitează pielea după expunerea în exces la razele solare;
· accelerează procesele de restabilire a pielii după peelingul chimic sau cu laser.

Dr. Ochişor Victor
tel: 0727 800 630,
e-mail: victor_ochisor@yahoo.com

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint