Primul concurs de ciclism feminin, din România

PINK„Road Grand Pink”? cum s-ar traduce asta, pe înțelesul oricui? În multe chipuri. Variante? „Drumul Marelui Roz”, sau „Marele Roz al Drumului”, ori „Marele Roz Rutier”... De fapt, aveți liber la fantezie. Alegeți ce vă place. S-a întâmplat duminică, 26 aprilie. Soare, zi admirabilă. Platoul piațetei din fața Primăriei orașului Otopeni? Plin, ochi. Ticsit. Abia ai loc să te strecori. A fost locul de unde „au țâșnit” sute de biciclete. De toate felurile, neamurile, calibrele. Cu frumoasele lor stăpâne, concurente. În costume pentru competiție, încântătoare, de toate culorile, mulate pe trupurile zvelte. Nuanța de roz, exprimare a feminității lor, a predominat. A plouat cu fete minunate. Tinere, mature sau copile. Competiția, în premieră națională, a strălucit!
Eugen Dichiseanu

Atmosfera? Absolut extraordinară. În centrul orașului, peste 400 de participante au umplut spațiul de concursuri, desfășurate pe categorii de vârste. Adăugați-i pe localnicii susținători, familiile cu copii, pe organizatori, notabilități ale orașului, voluntari, echipaje de ordine și alții. Au fost prezenți peste 1.000 de oameni. Forfotă, aglomerație, emoții, încurajări de toate felurile. Un eveniment remarcabil, dedicat tuturor iubitorilor de ciclism – amatori sau profesioniști. Un fenomen modern, al mișcării în aer liber și hobby. Dar și prilej de relaxare și competiție sportivă.
Concursul a fost unul de ciclism pe șosea, cu plecare și finiș pe str. 23 August, la punctul din fața primăriei orașului. Au participat competitori pe grupe de vârste: copii între 5-9 ani, 10-13 ani, apoi cele de până la 18 ani și după această etate, de peste 40 de ani. Traseul a măsurat lungimi diferite, adecvate fiecărei grupe. Categorii? Easy Ride și Long Ride – sportive amatoare dar și cicliste aflate la un nivel avansat al performanțelor. Cea mai lungă probă s-a desfășurat pe o distanță de 40 km. Timpii obținuți de concurenți au fost strânși, iar confruntările au fost aprig disputate.
Etapele și rezultatele concursurilor au fost comentate permanent de către Sebastian Vrânceanu – cunoscut sub preudonimul „Memo” – unul dintre DJ apreciați, ai „Radio Guerilla”. La fel și programul întreg al zilei. Totul de la microfonul stației de amplificare.


După terminarea tuturor probelor de concurs, au urmat festivitățile de premiere. Premiile acordate au fost în valoare de peste 3.000 de euro, pentru fetele care au participat la toate categoriile de cicliste amatoare și cele licențiate în ciclism. Pentru celebrarea participării lor și a victoriei, alături de diplome și medalii s-au oferit și vinuri roze. Pentru toate celelalte echipe, inclusiv pentru copii, au fost oferite premii în produse. Au urmat extragerile a două tombole. Una pentru participante, dotată cu premiul special – o bicicletă deosebită, pentru oraș, ornamentată absolut fermecător, cu elemente decorative feminine, dar și utile, ca dotări. O a doua tombolă a fost pentru cei 100 de voluntari, fără de care competiția noastră nu s-ar fi putut desfășura în aceste condiții optime.
Premiile au fost înmânate de Gheorghe Silviu Constantin, primarul orașului Otopeni. I s-au alăturat Mircea Romașcanu, marea legendă a campionilor ciclismului românesc și alți reprezentanți ai Clubului Sportiv din localitate.

Adriana Ceaușescu a fost una dintre inimile de campioană care au bătut pentru sufletul organizării acestei premiere sportive cicliste, din România. A practicat handbalul de performanță, e campioană la duatlonul din Buftea, de anul trecut, dar și la probele de ciclism amatori pe șosea, din septembrie 2014. La competiția din Otopeni a fost partenerul perfect primarul orașului, ceea ce a dus la decizia demarării acestui minunat eveniment.
„Mulțumiri și pentru cele aproape 100 de fete, venite mai ales din Capitală, în echipe de voluntariat, precum și agenților firmei AKA Group Security, care au ajutat foarte mult pe traseu. Apoi, tuturor forțelor de ordine: de la Jandarmerie până la poliția rutieră Ilfov, plus celor de la Clubul Sportiv ai orașului. Toți care au participat la organizarea și desfășurarea în bune condiții a competiției au fost peste 150 de oameni.
Mulțumiri speciale le adresăm d-lui primar Gheorghe Silviu Constantin, mai ales în urma primului dialog cu dânsul, după ce i-am spus că vrem să organizăm primul concurs de ciclism feminin din România. Aceleași mulțumiri și pentru Consiliul Local al orașului.”
Adriana Ceaușescu

Gheorghe Silviu Constantin, primarul orașului Otopeni a amintit: „Pentru mine, lucrul cel mai important este că această competiție s-a născut în Otopeni. Este un eveniment dedicat doamnelor și domnișoarelor, de toate categoriile de vârste. Și mai ales, el s-a petrecut pentru prima oară, în România. Vrem să scoatem oamenii din case și să îi aducem la sport și mișcare. L-am mai numit și „libertatea mișcării”. De altfel, acesta este și sloganul Clubului nostru Sportiv. Suntem coorganizatori ai evenimentului de azi. Îndemnul de a face sport și bucuria mișcării în aer liber se potrivesc, de minune, ciclismului.
Eu am stăruit întotdeauna pentru acest fel sănătos de viață. E prețios și deosebit, prin faptul că e primul eveniment dedicat fetelor, de la copii până la domnișoare și doamne. Toate sunt frumoase și au vocația câștigătorului.
O referire specială este de făcut pentru formula competițională și modul de organizare. Sunt de amintit Clubul BikExpert, brigăzile de arbitraj, voluntarii și toate forțele de ordine. Avem aici un grup extraordinar de fete, care s-au ocupat de această organizare, alături de noi, extraordinar de inimoase, care și-au dorit din tot sufletul să se nască acest concurs. Așa cum este evident, ele au făcut minuni, într-un timp relativ scurt. Urmarea? Succesul acestei participări numeroase.
Un lucru esențial este că azi s-a născut și tradiția acestui eveniment. Și ne gândim la viitorul imediat. Pe 6 iunie vine și Cupa orașului Otopeni – «Mircea Romașcanu», evenimentul nostru tradițional de ciclism, încă de la debutul său, din anul 2012. El este dedicat tuturor categoriilor – băieți și fete, la fel, pe categorii de vârste. Nu mai e mult timp, până atunci”.

Jurnalul de Ilfov, 27 aprilie - 03 mai 2015

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint