Este prima cauză de mortalitate, fiind responsabilă de 40% dintre decese, ce afectează grupele de vârstă din ce în ce mai tinere.
Un studiu efectuat în Barcelona pe o durată de 5 ani, pe un grup de sex masculin, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani a demonstrat că această boală este una dintre cauzele mortalitații, nu numai la nivel global, dar și pe segmentul de vârstă din populația activă.

Ce este cardiopatia ischemică?
Cardiopatia ischemică este o boală degenerativă a miocardului produsă de un dezechilibru între aportul sanguin coronarian și necesitățile de oxigen ale miocardului. Acest dezechilibru este declanșat de reducerea debitului coronarian, de regulă, consecința unor leziuni aterosclerotice ale coronarelor.
Ateroscleroza este caracterizată prin distrugerea fibrelor elastice ale pereților arteriali și înlocuirea lor cu fibre conjuctive colagene și cu depunere de colesterol și calciu.
Cardiopatia ischemică poate fi:
1. Dureroasă (stop cardiac primar, angină pectorală stabilă și instabilă, infarct miocardic)
2. Nedureroasă se deosebesc două forme:
· forma asimptotică caracterizată prin absența oricăror manifestări clinice subiective sau obiective din partea inimii. Totuși bolnavii prezintă modificări ale electrocardiogramei și la arteriografia coronariană.
· forma cu manifestări clinice specifice caracterizată prin insuficiență cardiacă, moarte subită coronariană, tulburări de ritm (aritmii) și de conducere.

Care sunt factorii de risc?
· vârsta
· sexul
· antecedente familiare de boală cardio-vasculară
· fumatul
· alcoolul
· obezitatea
· dislipidemie
· hipertensiunea arterială (HTA)
· diabetul zaharat

Ce investigații sunt necesare?
· EKG sau ECG (electrocardiogramă)
· Test de efort (utilizat pentru stabilirea performanței cardiace)
· Coronarografia - angiografia coronarială (utilă pentru determinarea exactă a locului și gradului de îngustare a diametrului arterelor coronare prin administrarea unei substanțe de contrast cu ajutorului unui cateter).

Angina pectorală
Este cea mai frecventă formă de manifestare a cardiopatiei ischemice cronice, fiind rezultatul unui dezechilibru între cerere și aport de oxigen la nivelul inimii, având la bază obstrucția coronariană de tip ateroslerotic.
Heberden, în 1768, descrie angina pectorală ca „o durere toracică violentă, cu caracter constructiv, dând bolnavului senzația de strangulare, sfâșiere, stare de anxietate și senzația morții”.

Criza de angină pectorală
Este un advertisment căruia trebuie să-i acordăm atenție!
Simptomele crizei sunt apariția unei dureri cu radiație spre brațul stâng până la ultimele două degete, dar mai poate iradia spre gât, partea superioară a abdomenului sau chiar ambele brațe.
Intensitatea durerii poate debuta cu o simplă jenă și poate evolua până la o durere atroce (infarct miocardioc). Durerea poate ceda în repaus sau la administrarea de nitroglicerină.
Printre altele, nitroglicerina permite restabilirea echilibrului între nevoile de oxigen ale inimii și cantitatea de oxigen disponibilă efectiv. Se administrează 1/2-1 comprimat sublingual, în timpul crizelor de angină pectorală. Doza se poate repeta după 15 minute. Dacă criza de angină pectorală nu cedează după adminstrarea a 3 comprimate se recomandă prezentarea la un medic, deoarece poți suferi un infarct miocardic.

Ce poate declanșa o criză de angina pectorală?
· mers rapid
· urcatul scărilor și pantelor
· ridicarea de greutăți
· frigul
· actul sexual
· emoții, furie, contrarietate
· ridicarea bruscă din pat
· mesele copioase - stomac plin, o digestie dificilă
· diaree
· efortul defecației - constipație
· cafeaua
· fumatul

Dacă remarci care ar fi cauza care ți-a declanșat criza de angină pectorală ai putea să o previi data viitoare.
Frecvența crizelor de angină pectorală
Crizele pot apărea:
· o dată pe an
· o dată pe lună
· mai multe crize pe zi
· crize legate de efort
· crize care apar atunci când ne enervăm
Frecvența crizelor este un element foarte important în diagnosticarea anginei pectorale.

(Va urma partea a 2-a - Efectele antrenamentului fizic în cardiopatia ischemică)

Dacă sunteți interesați de o anumită afecțiune pe care doriți să o dezbatem în numerele următoare, vă rog să-mi scrieți pe adresa de e-mail: eladaily@gmail.

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint