În mod normal, ciclul unei femei ar trebui să vină regulat odată la 28-29 de zile și menstruația să țină aproximativ 4-5 zile, din care în primele 2 zile să fie o sângerare mai abundentă, iar în ultimele zile să se diminueze semnificativ. În toată această perioadă, disconfortul femeii ar trebui să fie minim și de scurtă durată, sau absent. Da, ați citit bine - poate fi chiar absent!
Poate că ginecologul vă va prescrie anticoncepționale dacă consideră necesar sau dacă mai aveți și alte probleme asociate (cum ar fi ovarele polichistice) și, odată ce începeți să le luați veți observa că multe probleme se rezolvă ca prin minune și peste noapte! Acum între noi fie vorba - crezi în lucruri care se rezolvă ca prin minune și peste noapte? Ia întrerupeți anticoncepționalele și s-ar putea să fiți surprinsă să vedeți că aceleași probleme pe care le aveați și înainte reapar ca niște haine vechi pe care le uitaseți în dulap și pe care le îmbrăcați din nou.
Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că substituția hormonală nu reprezintă un tratament etiologic al problemelor tale (care să rezolve cauza), ci unul simptomatic. Adevărul medical este pentru unii șocant -încă nu se cunoaște în totalitate mecanismul prin care corpul tău știe să secrete o anumită cantitate de hormoni la un anumit moment dat și modul prin care se autoreglează el, adaptându-se vieții de zi cu zi.


De fapt cunoaștem chiar foarte puțin în acest domeniu extrem de complex, iar ce facem cu hormonii pe care îi luăm sub forme de pilule sunt aproximări brute ale activității normale ale acelui organism. Totodată, acest tratament însă, poate crește riscul apariției bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale, a cancerului mamar sau a trombozei.
Există cineva care știe cum ar trebui să fie ciclul tău și cum poți ajunge să ai un ciclu normal. Acesta este chiar propriul tău corp. Ce este deosebit la terapiile naturiste, cum ar fi homeopatia, fitoterapia, acupunctura și altele, este că, în loc să intervină ele activ în corpul tău cu substanțe sintetizate în laborator, ele mai degrabă încurajează corpul să se vindece singur.
Această premisă - abilitatea corpului nostru de a se vindeca singur - este cea care face diferența. Dacă stăm să ne gândim la câte abuzuri supunem corpul nostru (plecând de la poluare și stil de viață deficitar până la toate chimicalele și "E"-urile pe care le mâncăm) este evident că fără capacitatea corpului nostru de a se repara singur, am muri în primii ani de viață.
Medicina tradițională chineză consideră că dismenoreea este sinonimă cu o tulburare în circulația Qi-ului și a sângelui ce poate fi cauzată de un blocaj sau de o deficiență. Se diferențiază în principal 2 forme: dismenoreea de tip exces (Shi) mai frecvent întâlnită în practică și dismenorea de tip deficit (Xu). Caracterul, localizarea, intensitatea, momentul apariției durerii și examenul limbii și al pulsurilor efectuate în stilul diagnosticului specific medicinei chinezești sunt importante în deducerea etiopatogeniei și a organelor - meridianelor energetice afectate. Durerea însoțită de senzația de distensie, cu caracter de înțepătură și localizare fixă este determinată de stagnarea Qi-ului, care în mod frecvent se datorează tulburărilor emoționale. Durerea care apare înainte și în timpul ciclului menstrual și este agravată la apăsare abdominală indică un patern de tip exces, cea apărută după terminarea ciclului menstrual și care este ameliorată la aplicarea unei presiuni abdominale este considerată specifică paternului de tip deficit.
Scopul tratamentului este de a tonifia deficiențele, de a elimina blocajele/stază, de a elimina excesul și de a regla activitatea organelor interne. Aceste obiective se ating apelând la formule fitoterapeutice individualizate, acupunctura cu varianta sa auriculoterapia sau masajul terapeutic chinezesc, folosite cel mai adesea în asociere. Un tratament corect conduce la controlul durerii, la îmbunătățirea calității vieții și la restabilirea stării de sănătate.
Rezultatele tratamentului prin acupunctură și fitoterapie în dismenoree sunt deosebite. Este necesară o perioadă de 3-4 săptămâni de tratament cu 3-5 ședințe săptămânale de acupunctură pentru ameliorarea simptomatologiei și 2-3 luni de tratament combinat pentru o echilibrare completă.
După cum menționează Dr Gabriela Dumachita-Sargu în teza de doctorat Diagnostic și tratament în sindromul ovarian polichistic: “Medicina tradițională chineză este o metodă de tratament nonfarmacologică cu rezultate spectaculare în tratamentul sindromului ovarelor polichistice cu atât mai mult cu cât sindromul ovarian polichistic nu este o boală, ci mai exact un dezechilibru metabolic şi hormonal. ”În cadrul studiului de doctorat comparând obținerea sarcinii în primul an de la momentul chirurgical, pacientele din Lotul 1B (tratament laparoscopic + Medicina Tradițională Chineză) au dobândit semnificativ mai multe sarcini (81,1%) comparativ cu cele din Lotul 2B (tratament chirurgical) (39,5%).
Acupunctura este un remediu eficient pentru persoanele care suferă din cauza bufeurilor din menopauză, potrivit unui studiu publicat recent în revista Acupuncture în Medicine, informează dailymail.co.uk, preluat de mediafax.ro
Studiul a fost realizat de cercetătorii din Turcia pe un eșantion de 53 de femei aflate la menopauză. 27 dintre ele au participat la ședințe de acupunctură de două ori pe săptămână, timp de 10 săptămâni. Celelalte 26 de voluntare au participat la sesiuni „false” de acupunctură, realizate cu ace boante.
La sfârșitul studiului, voluntarele din primul grup au beneficiat de o reducere evidentă a intensității bufeurilor, iar starea lor de dispoziție s-a ameliorat considerabil pe perioada tratamentului, comparativ cu femeile din cel de-al doilea grup.
Cercetătorii din Turcia consideră că acțiunea endorfinelor diminuează frecvența și intensitatea bufeurilor prin stabilizarea factorilor care contribuie la controlarea temperaturii corporale, însă nu au putut să precizeze cât timp vor dura aceste efecte benefice după încheierea tratamentului.
Într-un alt studiu, realizat în Norvegia, oamenii de știință au constatat că voluntarele care au participat la aceste teste au beneficiat de o reducere a frecvenței și a intensității bufeurilor, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, după ce au făcut ședințe de acupunctură timp de 12 săptămâni.
S-a constatat că acupunctura reduce considerabil intensitatea bufeurilor şi stabilizează comenzile ce controlează temperatura și ameliorează, totodată, starea de dispoziție a pacientelor care apelează cu regularitate la această terapie din medicina chinezească tradițională. Metoda este utilă mai ales pentru femeile care nu pot fi candidate pentru tratamentul hormonal. Totuşi, pentru a fi cu adevărat eficientă, terapia cu ace trebuie să fie de durată, de cel puţin 12 săptămâni.

Cum și de ce vindecă acupunctura problemele menstruale
Ce face acupunctura? Ea identifică și elimină blocajele energetice care au apărut în corp și care au rezultat în mai multe semne și simptome patologice, unul dintre ele fiind și un ciclu dereglat. Sună prea simplu ca să fie adevărat, nu? Ei bine, este.
Discuțiile cu un specialist în medicina tradițională chineză urmăresc și evidențierea în prima etapă a factorilor de comportament emoțional, mental, alimentar care au condus la apariția dezechilibrului, urmând ca pe parcursul terapiei să se încerce corectarea lor. În medicina chineză se acordă o importanță crescută profilaxiei, pregătirii pacienților pentru a înțelege de ce este necesară această schimbare. Este bine cunoscut dictonul “Este ușor de vindecat boala, este greu de vindecat bolnavul”. Medicina chineză consideră că stările de depresie, resentimentele, furia, ura, determină un blocaj al energiei la nivelul ficatului urmat de stază de sânge la nivelul uterului și apariția durerilor, iar suprasolicitarea fizică, expunerea la frig și umezeală, excesele sexuale sunt incluse în cadrul factorilor de risc.
În afară de individualizarea amănunțită și încurajarea organismului să se vindece singur, acupunctura mai are încă un atu extraordinar de mare. Acela că recunoaște posibilitatea ca anumite probleme să vină de la alte nivele.
În acupunctură sunt recunoscute mai multe nivele ale omului: fizic, mental, emoțional și spiritual. O să te întrebi probabil unde între acesta vine nivelul energetic? Toate aceste niveluri au legături strânse cu energia. Calitatea energiei diferă, precum și punctele folosite pentru a influența fiecare nivel (de exemplu, energia care hrănește partea fizică este considerată grosieră spre deosebire de energia care alimentează nivelul spiritual, care este mai rafinată).
Ideea este că diagnosticul individualizat de care vorbeam mai devreme presupune o evaluare a fiecăruia din aceste nivele și inclusiv a interacțiunilor dintre ele. Adică recunoaște faptul că o problemă emoțională se poate manifesta printr-un simptom fizic.
Aici mi se pare mie că acupunctura își demonstrează calitatea terapeutică- anume în a nu face un tratament simptomatic la nivel fizic, dacă problema pornește de la nivel emoțional, ci de a acționa direct la nivelul emoțional care a cauzat apariția problemei.
Odată rezolvată problema emoțională, problema fizică dispare de la sine. O demonstrație simplă a acestei interacțiuni - psihic/fizic - o constituie stresul, un factor recunoscut în a declanșa boli somatice: unele femei cu un ciclu de altfel normal pot experimenta întârzieri semnificative ale ciclului într-o perioadă de stres puternic sau în urma unui șoc.
Bineînțeles, nu toate problemele fizice au rădăcini în alte nivele, dar ponderea celor care au, este mult mai mare în era noastră, când nu mai stăm în lanurile de grâu, în ploaie și vânt, ci în fața calculatorului 8 ore pe zi.
Ideea este că se poate rezolva elegant, comod și natural! Și veți fi fericită să aflați că datorită modului în care acționează acupunctura, majoritatea pacienților experimentează beneficii secundare cum ar fi ameliorarea multor altor probleme de sănătate, unele din ele pe care au și uitat să le menționeze, o stare generală de bine - acel „feel-good factor”, un tonus mai bun, mai multă energie și poftă de viață.

Text: Victor Ochișor
tel: 0727 800 630; e-mail: victor_ochisor@yahoo.com

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint