A scrie despre cei trei tenori este o performanță: personalități atât de diverse, orgolii și încasări uriașe.
Ei au adus muzica de operă pe stadioane, au fost în fruntea topurilor muzicale, au bătut recordul la încasări și au reconstituit mitul interpretului imprimând standarde artistice și financiare de neimaginat până la ei.
LUCIANO PAVAROTTI s-a născut la 12.10.1935 la Modena (Italia) oraș în care a și murit la 6.9.2007. În afară de muzica clasică, a abordat și alte genuri muzicale. A debutat în 1961 cu aria lui Rodolfo din opera „Boema” de Puccini, a mai interpretat un rol din „Fiica regimentului” (1972) la Metropolitan Opera din New York, a obținut un record de 17 bisuri, a câștigat premii „Grammy”, discuri de aur, de platină. A găzduit concerte caritabile „Pavarotti and Friends”. Printre concerte s-au numărat cele dedicate victimelor din Bosnia, Kosovo, Guatemala, Irak și copiilor soldați. Aria celebră interpretată de Pavarotti a fost „Nessun Dorma” (Nimeni să nu doarmă) din opera „Turandot” de Puccini, această celebră arie este una foarte greu de interpretat ajungând până la nota Do din Octavă.
PLACIDO DOMINGO s-a născut în Spania la Madrid, o perioadă a trăit în Mexic, a luat lecții de pian și de dirijat. Tatăl lui a fost cântăreț de zarzuela, a debutat în operă la teatrul „del Liceo” din Barcelona, a mai debutat la teatrul „alla Scala” din Milano (Italia), un rol de succes a fost în opera „Otello”.
JOSE CARRERAS tenor spaniol din Catalonia (Spania), este cunoscut pentru eforturile sale umanitare pentru tratarea leucemiei. A emigrat în 1961, Buenos Aires (Argentina), dar dezamăgit se întoarce acasă. Rolul său preferat este „Don Jose„ din opera „Carmen” de Bizet, „Boema” a fost o operă cheie în carieră. A câștigat concursul de canto la opera din Parma, a îndrăgit aria „Che gelida maniana” (Mânuța ta e înghețată).


În 1992 a fost numit director artistic al Jocurilor Olimpice de la Barcelona, a interpretat în engleză melodia „Amigos Para Sempre”. Cei trei tenori au concertat la capionatul Mondial de fotbal (1994) din S.U.A. de la Los Angeles pe stadionul „Dodger”, dirijor a fost Zubin Mehta (de origine indian). A fost o mare dispută între cei trei pentru melodia „Nessun Dorma” unde a câștigat L. Pavarotti, orchestra cuprindea 198 de membri. Astfel a început epoca istorică a celor trei tenori, iar popularitatea lor a devenit un fenomen global. Nimeni nu poate uita acest mare triumf al muzicii. Cei trei tenori au concertat separat și în țara noastră. Pe Luciano Pavarotti l-am înâlnit în Canada la Cascada Niagara, cu care m-am fotografiat, era cu el și un tenor de operă australian, ei au vizitat ca și mine cascada, am avut una din frumoasele amintiri. La Otopeni au concertat și soliști de la Opera din București, printre care și solistul de origine mexicană Hector Lopez, cu care am discutat de țara sa natală Mexic, pe care eu am vizitat-o de două ori (1981 și 1988), dânsul a fredonat renumite melodii mexicane, „Solamente una vez”, s-a bucurat foarte mult că eu am vizitat Mexicul, o țară frumoasă și îndepărtată, diferența de fus orar este de 9 ore. Am intrat în Mexic pe la „Nuevo Laredo” și altă rută pe la San Diego (California)-Tijuana pe bază de autorizație de intrare emisă de Ambasada Mexicului din București. Muzica populară din mexic este cântată de cântăreți Mariachis cu voce și instrumente speciale (viori, trompete, chitare etc.) La noi cântă formația „Los Platanos”.

Papa Floricel

Orasul