maior 1973Lt. col. (r) Ioniță Dumitru a fost înmormântat cu onoruri militare pe 20 Martie 2015 în cimitirul orașului Otopeni, el fiind unul dintre cei mai bătrâni jandarmi din județul Ilfov.
Născut în Otopeni la data de 14 august 1926, fiu de țăran din Otopenii de Jos, copilul Ioniță Dumitru muncește de mic, ajutându-și tatăl pe nume tot Ioniță Dumitru (din neamul lui Mitoi) la muncile câmpului și îngrijirea animalelor.
Urmează școala primară din Otopenii de Jos, după care se angajează ca ucenic devenind apoi sudor calificat la fabrica de reparații avioane înainte și în timpul războiului.
Este luat în Armată la trupele de jandarmi, fiind selectat în anul 1950 pentru școala de ofițeri pe care o absolvă în anul 1952 cu gradul de Sublocotenent.
După absolvirea școlii de ofițeri este repartizat la Orăștie, de unde, după scurt timp, revine la Otopeni, în anul 1953 fiind avansat la gradul de Locotenent și numit comandant de pluton la Comandamentul Trupelor de Securitate (care au preluat prin absorbție în 1949, trupele de jandarmi) situate pe actuala stradă a Jandarmeriei.
Se căsătorește în anul 1953 cu Buga Ioana (neamul lui Roman), fiică de țăran din Otopenii de Sus, cu care are un copil născut în Octombrie 1954.
Locotenentul Ioniță Dumitru trece de la funcția de comandant de pluton la funcția de comandant de companie, fiind avansat la gradul de Locotenent Major.
În vremurile dificile ale anilor '50-'60 își continuă cariera de ofițer instructor fiind foarte apreciat de superiori, primind o serie de distincții, medalii și decorații militare, este avansat la gradul de Căpitan, devine Comandant de Batalion.


Prin mâna lui au trecut mai multe generații de militari în termen.
Își face o casă cu mijloacele modeste ale anilor '50 în fosta stradă Răzleți, apoi Vasile Roaită, actuală str. I.C. Brătianu, unde va locui neîntrerupt până în anul 1996. Deși, la începutul anilor '60, putea primi apartament în blocurile noi din cartierul Băneasa, acesta a refuzat să plece din Otopeni, sfătuit fiind și de soția sa, Ioana.
După absolvirea liceului „I.L. Caragiale” (la seral), este avansat la gradul de Maior și pentru o scurtă perioadă își desfășoară activitatea în cadrul unității speciale „Vulturii”, antrenată pentru protecția zborurilor comerciale de la începutul anilor '70.
În anul 1973 este avansat la gradul de Locotenent Colonel și ocupă funcții importante în cadrul Comandamentului Trupelor pe linia comunicațiilor speciale.
În primăvara anului 1978 se întoarce dintr-o misiune de la combinatul chimic din Turnu Măgurele cu grave probleme de sănătate, acuzând un icter mecanic, este operat. Externat se îmbolnăvește și de pleurită.
La începutul anului 1979, problemele medicale cauzate de serviciul militar determină pensionarea sa, mult prea devreme, la numai 52 de ani.
Pe parcursul celor aproape 30 de ani de carieră militară a adunat 8 decorații militare ca apreciere a activității sale de ofițer.
În orașul Otopeni a fost considerat de către concetățeni un om respectabil, apreciat pentru ținuta sa morală.
După ce a ieșit la pensie, s-a ocupat cu plăcere de îngrijirea grădinii casei sale din paiantă, unde a locuit până în anul 1996, când s-a mutat într-un apartament cumpărat cu ajutorul fiului său pe Str. 23 August. Aici locuiește timp de 10 ani până în anul 2006, când revine la vechea pasiune, grădinăritul, după terminarea casei construite împreună cu fiul său între anii 2003-2006.
Apare în presa Județului Ilfov printr-un interviu acordat în anul 2013, când a fost identificat ca cel mai în vârstă Jandarm din Județ, prilej pentru care Jandarmeria Ilfov i-a oferit Placheta de onoare.
După o îndelungată suferință, pe data de 18 Martie, anul acesta, se stinge la vârsta de 88 ani și 7 luni.
Garda de onoare a Jandarmeriei Române l-a petrecut, în 20 Martie, pe ultimul drum, acordându-i onorul prin prezentarea drapelului de luptă și tragerea a 3 salve, în cinstea și pentru recunoașterea meritelor acestui ofițer, militar de carieră, pentru contribuția la educarea și formarea mai multor generații de Jandarmi.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Florian Ioniță și colonel Ștefan Rădulică

Orasul