La invitatia domnului Gionoglou Haralambos – primarul orasului Alexandria din judetul Imathia, Republica Elena, in perioada 16-19 mai 2010, o delegatie condusa de domnul Gheorghe Constantin Silviu – primarul orasului Otopeni, s-a deplasat in orasul Alexandria, intr-o vizita de lucru, cu scopul de a semna “Protocolul de cooperare in cadrul procesului de infratire intre orasele Alexandria si Otopeni”.

In dimineata zilei de luni, 17 mai 2010, la biserica ‘Sfanta Duminica” din orasul Alexandria a avut loc o slujba ocazionata de acest eveniment deosebit, oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu Preafericitul Mitropolit al Veriei, Naousa si Cabania, Panteleimona.
Luni, 17 mai 2010, orele 20ºº, in sala Consiliului Municipal al orasului Alexandria, in prezenta consilierilor locali si a reprezentantilor orasului Otopeni, precum si a numerosilor invitati a avut loc dezbaterea extraordinara a procedurii de infratire intre cele doua orase Alexandria si Otopeni. Au luat cuvantul cei doi primari care, in alocutiunile rostite, au subliniat necesitatea, oportunitatea si insemnatatea semnarii Protocolului de infratire si cooperare, iar in prezenta numeroasei asistente, cei doi primari au procedat la semnarea acestuia si s-au felicitat reciproc. La aceasta festivitate al fost prezenti: presedintele Camerei de Comert si Industrie din Veria, domnul  Ulsutjoglu Nicos, primarul localitatii Plateas, domnul Dimitriadis, seful politiei orasului Alexandria, domnul Kongas Dionisios, comandantul pompierilor, domnul Amanatidis Iannis si multi presedinti ai diferitelor asociatii economico-sociale si culturale.
Dupa festivitatea de semnare a Protocolului de infratire si cooperare, Primaria orasului Alexandria a oferit delegatiei orasului Otopeni o cina festiva unde asociatiile culturale “Rumluki” si “Pontius Alexandriei” au prezentat un program artistic de exceptie, constind in dansuri populare mostenite din antichitate, din timpul regelui Alexandru cel Mare (Macedon).
Pe tot parcursul vizitei au avut loc numeroase intalniri cu oameni de afaceri din orasul Alexandria si din judetul Imathia. Astfel, au fost vizitate firmele Eurofarm A.E. (comert cu ingrasaminte si produse de prima necesitate in agricultura) si Agritex (sortare, ambalare si etichetare legume si fructe). In cadrul acestor intalniri au avut loc discutii privind gasirea unor oportunitati de afaceri reciproc avantajoase intre societatile comerciale din cele doua orase: Otopeni si Alexandria.
Deasemenea, in timpul deplasarii au fost vizitate o serie de obiective turistice din judetul Imathia, intre care amintim:
-         muzeul arheologic din orasul Vergina, unde se afla mormintul regelui Filip cel Mare (tatal regelui Alexandru cel Mare);
-         scoala lui Aristotel – marele filozof al Greciei antice, al carui discipol a fost insusi regele Alexandru cel Mare (Macedon);
-         biserica lui Cristos din orasul Veria (care dateaza din secolul XIX);
-         locul din orasul Veria unde Sfintul apostol Pavel a debarcat si a tinut predici pe pamantul European, contribuind esential la raspandirea crestinismului;
-         parcul national “Sfantul Nicolae” din Naousa.
Prin semnarea “Protocolului de cooperare in cadrul procesului de infratire intre orasele Alexandria si Otopeni”, s-au deschis usile de colaborare si cooperare in numeroase domenii de activitate: economie si comert, cultura, social si stiintific, educatie si invatamint, sport, protejarea mediului inconjurator precum si alte domenii de interes comun, avind in vedere ca cele doua tari, Romania si Grecia, cele doua popoare, roman si grec, au afinitati comune in aceste domenii de activite.
Multumim si pe aceasta cale primarului orasului Alexandria, domnul Gionoglou Haralambos, precum si celorlalte oficialitati ale orasului Alexandria si ale judetului Imathia pentru primirea calduroasa si mai ales pentru ospitalitatea de care au dat dovada pe tot parcursul vizitei. Inca o data sincere multumiri dragi prieteni!
Nu in ultimul rind, sincere multumiri doanmei Rodica-Elena Papadopoulou, organizatoarea si mijlocitoarea acestei vizite, pentru eforturile depuse pe tot parcursul deplasarii in Grecia si nu numai.

Orasul