In regatul celor 64 de patrate alb-negre, piesele au luat-o razna !

Un rege i-a furat nebunului tichia cu clopotei si joaca sotron  alandala, razand cu gura pana la urechi de unul singur, terfelindu-si penibil prestanta sangelui albastru.

Regina lui plange cu sughituri, de a inundat deja tot tinutul si refuza sa dea vreo declaratie presei care a si anuntat, in editia de noapte, ca fiica lor ar fi fugit peste granita cu fiul regelui vrajmas.

Cealalta regina , incalcand protocolul, a invitat-o telefonic, foarte politicos  de altfel, la un dineu informal la palatul alb, sa discute delicata problema.

Cititorii in stele,in cafea, rune si in palma  au gasit numai semne rau-prevestitoare pentru soarta regatului alb-negru, asa incat ridica neputinciosi din umeri si schimba priviri resemnate.

Caii au prins aripi si, in sfarsit liberi, fara sei, se joaca de-a v-ati ascunselea prin nori, nechezand frenetic si aruncand din potcoave fulgere amenintatoare spre  turnurile din cele patru colturi ale imparatiei.

Pionii negri, ramasi fara solda  prin ordin regal, si-au dat demisia, dupa o greva fara sorti de izbanda, apoi au jucat cu albii ,,Tara, tara, vrem ostasi" pana cand toti s-au lasat luati  en-passant in tabara adversa. Zadarnic li s-au mai promis apoi solde triple la cele doua mari sarbatori nationale (Sf. Asteapta si Pastele cailor), ca pionii au spus : Doar nu suntem nebuni sa credem ! si au refuzat categoric sa mai joace vreo partida.

Ziarele scriu ca sfetnicii regali s-au prefacut in broaste raioase , sub blestemul crunt al supusilor peste masura de asupriti. Altii spun ca sunt dusi cu sorcova in exil, imbracati in haine alb-negre de camuflaj, pentru orice eventualitate.

Celalalt rege, aflat iremediabil in sah, a citit la postul tv. oficial cateva decrete de maxima importanta pentru tara si un mesaj , cum ca s-ar oferi jumatate de imparatie si fata de sotie oricui va putea salva regatul de un mat apocaliptic si ar garanta macar o remiza. Se zvoneste ca doi paparazi l-au filmat  cand  alerga si striga disperat prin palat : Dau regatul pentru un cal !

Nebunii s-au intrunit de urgenta (situatie cu totul iesita din comun ! ), in turnul alb de rasarit, sa hotarasca daca situatia critica a tarii se poate rezolva cu rocada mare sau cu rocada mica. Legea gravitatiei  a fost  cu acest prilej abolita, cu unanimitate de voturi, numai pentru demnitari, astfel incat toti mai marii umbla acum cu capul in nori, iar unii deja si l-au pierdut.

Cel mai grav e ca nimeni nu mai respecta nicio regula de circulatie prin imparatie, dupa ce mii de ani aceste reguli au functionat ca unse si toata lumea isi stia locul si traseul, in detaliu, cu litera si cifra corespunzatoare legii.In plus,  gradinile regale de crini s-au umplut de urzici si tufe de Venetia, plopii au inceput sa faca pere padurete, rachita - micsunele salbatice, tantarii s-au facut cai verzi pe pereti, tuturor le tuna si le fulgera, de s-au inecat toate corabiile in apa involburata a sambetei...etc... etc...

Avertisment :  Acest text este o parodie. Din fericire ! Orice asemanare cu realitatea este pura coincidenta. Cum s-ar putea intampla in realitate  asa   ceva ?!

Prof. Ioana Luminita Ungureanu

Orasul