Cosmin  Ionut StancuCosmin Ionut Stancu are 18 ani, a absolvit clasa a XII-a (profil uman, filologie) cu media 10, la Liceul ,,Ioan Petrus" din Otopeni.
La  examenul de bacalaureat a obtinut media 9.85, cea mai mare din liceu si din judetul Ilfov.
E profund,serios, vorbeste cald, zambind, cu o discretie care este felul lui de a fi. Se considera  romantic si  deopotriva ancorat in realitatea pe care o analizeaza lucid, cu maturitate.
A participat la trei olimpiade nationale de istorie si limba romana (2008-Tg. Mures, 2009-Cluj si Oradea). Reperele lui  culturale : Eminescu, Confesiunile Sf. Augustin,Tolstoi si Dostoievski, filosofia (anticii, existentialistii, Cioran).
Isi doreste o cariera universitara in cadrul Facultatii de Litere. Marturiseste ca nu ar putea pleca din tara, pentru ca se simte legat , prin amintiri, de orasul acesta, de parinti, de oameni. Doar pentru o perioada ar putea trai intr-o alta lume, in matca altei limbi ( franceza ,mai curand decat engleza) .
Este asa cum ne-am bucura sa spunem ca sunt multi alti tineri din generatia lui.
De aceea, revista InfoOtopeni vi-l prezinta.

InfoOtopeni : Ce consideri ca a contat cel mai mult in  evolutia ta , pana la performanta acestui bacalaureat ?

Cosmin : In gimnaziu, nu m-am diferentiat de alti elevi. Insa , in clasa a IX-a,  mi s-a activat constiinta de sine,   am descoperit ca imi place literatura, a fost ceea ce francezii numesc ,,coup de foudre". Mi-am dezvoltat exercitiul gandirii. Mi-am pus intrebari despre mine, despre sensul vietii, iar literatura mi-a oferit, prin capodopere, descoperirea de sine. Chiar daca , uneori, a existat si o revolta fata de aceasta pasiune, cand s-a intamplat sa cred ca literatura nu poate modela lumea, ca nu are suport in realitate. Dar acest lucru este efemer. Preferatii mei sunt autorii gravi. La bacalaureat l-am ales pe Camil Petrescu (Andrei Pietraru). In Caragiale nu ma regasesc.

InfoOtopeni : Dar noi in ce lume traim astazi : in lumea lui Caragiale sau in lumea lui Camil Petrescu ?

Cosmin : In ambele. Lumea politica este reflexia lumii caragialesti. Avem destui ,,Mitica". Este o latura a lui Caragiale care ma atrage. El a spus :,,Simt enorm si vad monstruos". Lucrurile stau altfel in cazul lui Camil Petrescu. Il savurezi cand esti in cumpana.

InfoOtopeni : S-a discutat mult si cu patima despre acest examen de bacalaureat. (In general, se vorbeste mult despre scoala in septembrie si in sesiunile de examene.) Tu cum vezi rezultatele din acest an ?

Cosmin : M-am asteptat la aceste rezultate. Si ale mele, si ale celorlalti.
Se cuvine sa avem o atitudine de mijloc, cum spune Aristotel. Vina o purtam toti, dar elevii mai mult de 60-70 %. Eu nu judec pe nimeni, nu am acest drept. Dar am remarcat ca s-a schimbat ceva in etica lor. Si ma gandesc la imoralitate, la limbaj, la alegeri gresite,la anturaj, la libertatea inteleasa gresit. La cele doua pericole ale spiritului : banul  (despre care se crede ca poate substitui orice) si puterea.Toate au un rol semnificativ in indepartarea de scoala .Elevii nu-si mai doresc sa invete. Nu e vorba de a fi tocilar, ci de invatarea creativa. Ei ar trebui sa aleaga, pentru ca educatia ramane fundamentala in viata.
E adevarat ca societatea te pune intr-o menghina. Si eu am simtit asta. Vrei sa patrunzi intr-un grup, nu fumezi, ai note de 9-10 : esti tocilar, esti prost. Pentru ca iesi din statistici, cum spunea Noica, pentru ca vrei sa fii altfel. Dar nici Iona, personajul lui Marin Sorescu, nu a putut trai in singuratate absoluta. Trebiue sa ramai Don Quijote doar intr-o oarecare masura.E bine sa te inconjori de oameni cu aceleasi pasiuni, principii, scopuri.
A fost un examen corect. Profesorii au avut moralitate. Eu am reusit pentru ca am muncit in acesti 4 ani. Parintii m-au sprijinit foarte mult, m-au ocrotit, mi-au indrumat pasii, mi-au cultivat dorinta de a invata , de a ajunge mai sus, au avut incredere in mine. In acelasi timp, m-am simtit sprijinit si apreciat de profesori. Nu neaparat de colegi.

InfoOtopeni : Ce a contat, in aceasta reusita ?

Cosmin : Daca ne referim la o asa-zisa reteta a succesului, a fost vorba despre : perseverenta, vointa de a iesi primul ( n-as vrea sa para infatuare), si optimism. Cum spunea si Cicero, dorinta de a castiga sta in mare parte in optimism. E de fapt o lupta cu tine insuti. Eu cred ca intr-o competitie este important sa te depasesti pe tine, sa ajungi la cea mai buna viteza, nu sa-i depasesti pe ceilalti.

InfoOtopeni : Ai putea realiza un portret al adolescentului de astazi ?

Cosmin : Cred ca exista doua generatii de adolescenti.
Generatia mea (in care ma includ cu modesti cuvenita), romantica, interesata de educatie, indragostita de literatura, de teatru, de muzica, folosind insa aceste domenii pentru a trai realitatea intr-un mod eficient. Acesti tineri nu citesc 10 ore pe zi, cum s-ar putea intelege, dar sunt cei care vor sa iasa din statistica, vor sa se bucure de viata frumoasa.
Generatia cealalta , postmodernista, este a tinerilor ,,furiosi", a rebelilor care nu accepta normele sociale (e si ceva bun in asta), pentru ei totul este relativ, au spirit ludic, ironic, isi aleg alte moduri de distractie. Au capacitate, dar nu vor sa-si foloseasca inteligenta.
Chiar daca exista conflicte intre aceste doua generatii, adolescentii mai mult se aseamana decat se deosebesc. Fiecare este o piesa unica in acest univers. Eu tin si la ei. Mi se spune adesea ca am o prea mare vehementa morala,. Dar, cand critici, dovedesti ca tii la o persoana, dupa cum spunea Ionescu.

InfoOtopeni : Ce mesaj  le-ai putea transmite urmatoarelor serii de absolventi ?

Cosmin : Le doresc sa-si traiasca adolescenta cat mai frumos, sa studieze, sa fie la curent cu realitatea, sa nu se izoleze de ea, sa se implice in viata societatii, sa faca voluntariat, sa indeplineasca binele moral.

InfoOtopeni : Care ar trebui sa fie, dupa opinia ta, misiunea scolii, astazi ?

Cosmin: Sa-i invete pe tineri sa aleaga intre bine si rau .

InfoOtopeni : Multumindu-ti pentru interviu, iti dorim sa realizezi de tot ceea ce iti doresti. Succes !

Orasul