Habar n-avem cat suntem de norocosi. Big Brother ne vegheaza ! Intre stiri apocaliptice, thrillere sangeroase, reclame la sampon, credite flexibile si bolizi naravasi, Big Brother strecoara prevazator formula magica ,,Pentru sanatatea dumneavoastra..." Sa fim convinsi ca suntem ocrotiti. Ca nu doar privim, ci suntem priviti. Big Brother stie tot, vede tot, aude tot, scaneaza constiinte, pandeste slabiciuni, ia tensiunea, ispiteste si ii urecheaza responsabil pe cei ce se lasa ispititi.

Cu dreapta, Big Brother ademeneste la hamburgeri dolofani cu pretul unei cartele de metrou, la gume multicolore cu 25 de E-uri si efectul periutei de dinti, lapte repasteurizat de 7ori...dar...dar...Cu stanga ne arata, principial, pisica. Ne pune constiincios profetii sumbre si poze sinistre pe pachetele de tigari, beepuri peste expresiile noastre licentioase si bulina decenta pentru minori filmelor de la 10, reluate oricum dimineata. Big Brother ne ocroteste. Big Brother e bun. Big Brother ne iubeste. El stie ca ne-ar avea pe constiinta daca ne-ar lasa de capul nostru (Cand pisica nu-i acasa...) El stie cate ne dorim. El stie la cata si mai cate visam. Dar ne arata dojenitor degetul si ne mustra parinteste, dandu-ne cu nuielusa peste degete (din dragoste, fireste) , cand rosteste cuvantul magic ,,sanatate". Si asa, intre ispita si interdictie (intre cascaval si pisica, am spune), invatam lectia pe de rost:

Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati......

consumuldezaharsaresigrasimi.

Pentru sanatatea  dumneavoastra, consumati...  ...

minimumdoilitridelichidepezifr

uctesilegume.

Pentru sanatatea dumneavoastra, faceti...

...

miscareminimumtreizecideminute

zilnic.

Pentru sanatatea dumneavoastra, respectati...

...meseleprincipalealezilei !

O,dar oricate sfaturi bune ar da Big Brother, pentru un stil de viata sanatos, noi ne-am facut, desigur, propriul decalog. Astfel ca Big Brother nu mai trebuie sa ne traga de urechi, sa ne ia de ciuf, sa ne controleze batistuta si unghiutele, urechiusele si dintisorii, buzunarele cu dulciuri clandestine, genunchii juliti prin maracinii ispitelor de tot felul. O, stim atat de bine cum sa traim sanatos ! Am invatat pe pielea noastra. Cu pretul unor temerare incercari personale. Am stors din fructul experientei , pana la ultima picatura, sucul invataturii care ne salveaza pielea :

Pentru sanatatea dumneavoastra...

Nu cereti, ca nu vi se va da.

Nu intrebati cat costa.

Nu taiati frunza la caini, nu trageti mata de coada si nu dati apa la soareci.

Nu bagati mana in foc pentru nimeni si nimic, dar suflati cu intelepciune in iaurt (cu sau fara fibre).

Vaccinati-va preventiv contra mitocaniei cronice politraumatizante (un pont :Nu mancati seminte in public; ati putea fi luat drept altcineva, cu efectele secundare  grave ce decurg din aceasta).

Mergeti la serviciu cu parapanta sau cu fly-taxi, daca vreti, dar nu va lasati dus cu presul, sub nicio forma.

Nu  spuneti adevarul si numai adevarul. De ce sa o cautati cu lumanarea ? Tineti-va bine si straduiti-va sa cadeti ( gratios) in dizgratie.

Nu cititi la serviciu  bestsellerul ,,Cand oameni destepti lucreaza pentru niste sefi prosti". S-ar putea sa primiti un concediu nesperat (de lung). Dar fiti generos si

imprumutati -le tuturor cartea.

Nu (va) (a)plecati in afara. E pericoloso sporgersi ! Si nu calatoriti cu nasul, ca s-ar putea sa vi-l gasiti.

Daca plecati, totusi, nu abuzati de limba materna asa, de capul dvs., alandala, oriunde prin Europa, fara asigurare suplimentara.

Fredonati (in gand !) cel putin de trei ori pe zi ,, Vreau o tara ca afara...", cu efect terapeutic garantat. Dar fara sa cautati noduri in papura si pete in soare...Si aveti grija ce va doriti.

In sfarsit,pentru sanatatea dumneavoastra, visati, visati si iar visati... ca e gratis.

Prof. Ioana Luminita Ungureanu

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint