Cum se produc toate aceste efecte?

 • Cum au fost descoperite şi topografiate cu atâta acurateţe minusculele zone tegumentare, capabile să inducă vindecare prin simplă inserţie a unui ac?
 • Cine şi cu ce mijloace tehnice a făcut aceste observaţii, le-a perfecţionat şi le-a impus, până când au ajuns practici uzuale?
 • Ce substrat cultural profund a generat asemenea concepţie filozofică şi practică în aceasta perioadă timpurie de evoluţie a omenirii?
 • Ce se ascunde cu adevărat în spatele acelui misterios Qi, care porneşte din punctele de acupunctura şi hrăneşte cu energie toate organele?

Aproape toate aceste întrebări au rămas fără răspuns.

 • Cercetări occidentale laborioase, desfăşurate în ultimii 200 ani, au dat numai răspusuri negative.
 • Nu, acupunctura nu este un placebo, întrucât animalele -care nu au putere de autosugestie- pot fi sedate, anesteziate şi vindecate, ca şi oamenii.
 • Nu, nu este un mecanism de “gate-control”, prin care se blochează transmiterea nervoasă prin căile ascendente ale sensibilităţii nociceptive, pentru că efectul analgetic nu este singurul aspect terapeutic spectaculos, pe care il poate demonstra acupunctura.
 • Nu stimulează doar eliberarea de endorfine, serotonină sau alţi mediatori în circuitele corticale, care să producă analgezie. Prin acupunctura, pot fi vindecate, deopotrivă boli cornice infecţioase sau parazitare, ca malaria.

IPOTEZE

 1.  Între diversele organe ale corpului există căi energetice de comunicare, încă neprecizate, ca morfologie şi funcţie. Aceste căi nu conduc electricitate, hormoni sau substanţe chimice. Ar putea fi însă trasee special de condensare a liniilor de forţă a biocâmpurilor, materializate în chakre. Fluxul energetic circulant ar putea fi misteriosul Qi.
 2. Există un dimorphism funcţional al punctelor de acupunctura, unele fiind stimulatoare, iar altele inhibitorii. Ele acţionează ca staţii de releu energetic, in lungul unui meridian, integrând funcţiile organelor cu energia chakrelor. Echilibrul dintre ele caracterizează starea de sănătate a organelor afiliate aceluiasi meridian. Perturbarea energetică într-un organ produce disfuncţionalitatea întregului meridian. Arta acupuncturistului este abilitatea de identificare a punctelor de activare si inhibitie, de stimulare judicioasa a lor, până la echilibrarea energetic a meridianului.
 3. Indiferent de modul de stimulare a punctelor, mecanic, cu ace, electric, cu laser sau electronic efectul produs este similar, fiind variabilă numai intensitatea răspunsului clinic al pacientului.
 4. Integrare în teoria biocâmpurilor, informaţiile empirice si cele moderne despre acupunctura sugerează existenţa unor generatoare de câmp proprii oranismului, posibil localizaţi în chakre, a unor relee de amplificare (posibil punctele de acupunctura), a ordonatorilor de câmp (hormoni, cristale lichide, ADN), a unor rezonatori şi decodificatori de informaţii (centri corticali).
 5. Interferenţa câmpurilor generează toate aceste componente, dar şi interferenţa lor cu alte câmpuri (câmpuri electromagnetice, de torsiune, morfice, etc) generează figuri de interferenţă, modulabile prin acupunctura.
 6. Fiecărui meridian ii corespunde o figură de interferenţă caracteristică (interferograma), iar decodorul central cortical rezonează cu aceasta.

CONCLUZIE

Există mai multe modalităţi de schimb informaţional cu mediul, pe care abia începem să le descoperim, prin intermediul nanotehnologiilor, mult mai multe decât prin intermediul celor cinci simţuri, pe care le acceptăm classic. Fără să vreau să exagerez, aş defini astfel indicaţiile Acupuncturii: dacă medicina alopată nu oferă diagnostic sau tratament, consultaţi un acupunctor, care eventual va înţelege originea tulburărilor de care suferiţi şi care va vă putea trata.

(... va urma)

Text: Victor Ochişor - medic acupunctor

tel: 0727.800.630; e-mail: victor_ochisor@yahoo.com

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint