La început de semestru şi de şcoală, cabinetul medical şcolar efectuează, în mod obişnuit triajul epidemiologic al elevilor din învăţământul primar, gimnazial și liceal. În urma acestor triaje, nu s-au constatat prezenţa unor boli infecto-contagioase la copiii prezenţi în şcoală, la momentul când s-a efectuat triajul.
Cu toate acestea, ulterior acestor triaje epidemiologice, mi s-a adus la cunoştiinţă, în perioada 4-8 februarie prezenţa a două cazuri de scarlatină la doi elevi de clasa a 2-a. Din fericire, la unul din cele două cazuri menţionate mai sus, diagnosticul de scarlatină a fost negativ.


Confirmarea scarlatinei a fost posibilă datorită unei analize specifice, care se numeşte exudat faringian şi care reprezintă cel mai direct mod de a descoperi și diagnostica această boală infecto-contagioasă. Au fost luate următoarele măsuri de precauţie şi anume: colegii de clasă ai celor doi copii au luat preventiv Ospen, timp de cinci zile, clasele au fost dezinfectate cu cloramină, părinţii copiilor din cele două clase au fost înştiinţaţi prin notificări scrise asupra situaţiei descrise mai sus.
Triajul epidemiologic a fost repetat și copiii au fost informaţi, atât despre virozele respiratorii de sezon, cât şi despre scarlatină cum se manifestă şi ce măsuri putem să luăm în caz că suspectăm această boală. De asemeni li s-au reamintit copiilor metodele și noţiunile de igienă şi prevenţie generale, împotriva acestor boli.
Ţin să subliniez, că până la acest moment, alte cazuri de scarlatină nu mi s-au adus la cunoştiinţă.
Vreau să menţionez, că este în interesul meu, atât ca medic, cât şi ca părinte să ştiu în timp util şi să limitez, cu ajutorul mijloacelor pe care le am la dispoziţie, răspândirea acestor boli infecto-contagioase.
Scarlatina este o boală contagioasă cu transmitere aerogenă, dar este o boală care se tratează. Orice suspiciune asupra acestei boli, ar trebui să ne îndrume spre o cameră de gardă de boli infecto-contagioase (Matei Balş, de exemplu), deoarece, încă o dată, exudatul faringian reprezintă cel mai direct mod de a diagnostica această boală, care alături de alte metode conduc spre confirmarea sau infirmarea scarlatinei.

Text: Medic Dumitru Alina
telefon cab. med. şcolar 021/3104243

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint