Cu riscul să supăr unii cititori și să devin nepopular, voi încerca să abordez totuși un subiect mai sensibil.
Tema mult dezbătută în zilele noastre, tulburările de erecție privesc deopotrivă adolescenții, maturii și vârstnicii, nu numai pentru că au legătură directă cu procrearea (în cazul primilor dintre ei), ci pentru că sexualitatea împlinită (însoțită, firește, de dragoste) prelungește viața.
Majoritatea bărbaților pot avea izolat în timpul vieții probleme de erecție. Pentru alții însă acest lucru se întâmplă mai des, mai ales odată cu creșterea în vârstă. Se apreciază că în SUA jumătate din bărbații între 40-70 de ani suferă de o formă de disfuncție erectilă. În România statisticile arată că unul din patru bărbați de peste 35 de ani suferă de disfuncție erectilă.
Problema este că mulți bărbați care suferă de această boală nu se adresează medicului din jenă față de situația lor. Probabil că un procent mai mare de femei care nu au orgasm suferă în tăcere. În trecut se considera că 80% din aceste probleme au cauză psihologică. Astăzi, pe măsură ce investigațiile s-au modernizat, s-a văzut că doar 20% din probleme au cauză psihologică, restul de 80% fiind date de cauze organice.
Din punct de vedere al medicinei convenționale (occidentale) cauzele impotenței sunt:
1. Infecțiile aparatului urogenital
2. Bolile aparatului cardiovascular - ateroscleroză cu fumatul ca factor agravant și de risc mare;
3. Cauze de ordin psihologic - (anxietatea față de un posibil eșec sexual, stresul, depresia, senzația de vină, tensiunile apărute în viața socială sau de cuplu, cunoscute și sub numele de stres);
4. Bolile endocrine - deși nu sunt atât de dese, ele sunt răspunzătoare de 5% dintre disfuncțiile erectile.
5. Bolile neurologice - accidentele vasculare cerebrale, leziunile coloanei vertebrale, scleroza multiplă, boala Parkinson, boala Alzheimer pot cauza și ele disfuncții erectile.
6. Intervențiile chirurgicale - traumatismele zonei pelviene și operațiile chirurgicale aferente acestora, operațiile chirurgicale și radioterapia pentru tratamentul cancerului de colon, rect, vezica urinară, prostată se pot solda ulterior cu impotență.
7. Diabetul zaharat - două din trei persoane cu diabet acuză disfuncții erectile.


Cauzele impotenței din perspectiva medicinei tradiționale chineze (TCM)
În TCM se spune că rinichii (ca organ energetic) sunt depozitarii principali ai energiei Qi și de aceea ei sunt amintiți de cele mai multe ori în cazurile de deficiență energetică. Cum necum impotența este rezultatul unei deficiențe ale organismului, a unei lipse de "putere". Faptul că rinichii sunt implicați nu înseamnă că aceștia ar fi bolnavi din punctul de vedere alopat. Amintiți-vă însă că atunci când sunteți obosiți, vă ridicați uneori instinctiv, puneți mâinile pe spate, la mijloc aproape de rinichi și frecați ușor spre a vă dezmorți și a vă recăpăta forțele. Atunci, de fapt, încercați să vă "alimentați" puțin din rezervele energetice ale rinichilor.
Deficiența rinichilor este cauzată de consumarea în timp a mai multă energie decât este primită din mâncare în primul rând și din mediul înconjurător (prin respirație, radiație cosmică, "bioenergia" dată de interacțiunea cu alte persoane). Atunci organismul își consumă din "rezerve", iar în timp le epuizează în măsură mai mică sau mai mare. La aceasta contribuie în mod esențial traumele fizice, munca peste măsură, activitatea sexuală excesivă și tulburările emoționale. Somnul insuficient, faptul că nu reușim să ne odihnim suficient în timpul vacanțelor, sau cauze congenitale își joacă rolul lor în această deficiență a rinichilor.
Cel mai comun sindrom care poate cauza impotența este Deficiența Yang a Rinichilor care are, alături de impotență, următoarele simptome principale: dureri de spate și de genunchi, mâini și picioare reci, amețeli, țiuit în urechi, față palidă, stare generală de oboseală, apatie, limbă de un roz pal și puls slab.
Deficiența Yin a Rinichilor poate rezulta deasemenea în impotență. Simptomele ar fi: impotență sau/și cantități mici de fluid seminal, dureri de spate și genunchi, transpirație abundentă în timpul nopții, stare de căldură excesivă, față roșie, limbă de culoare roșie și puls rapid.
Remedii pentru impotență
Din fericire în prezent există numeroase medicamente care pot îmbunătăți activitatea sexuală a unui cuplu. Din păcate odată cu înaintarea în vârstă funcția sexuală își pierde din eficiență, alături de alte funcții ale organismului.
În tratarea impotenței, practica medicală are succesele așteptate numai dacă privește omul în unitatea și deplinătatea laturilor sale fizice (constituționale) și psihice (emoționale), în conexiune cu alte boli acute sau cronice și, nu în ultimul rând, lămurind ideea despre "ce înseamnă a fi bărbat".
Cunoscând tempo-ul civilizației industrializate, stresul cotidian, poluarea, autopoluarea (excesele de alcool, tutun, cafea, droguri energizante sau euforizante), lipsa de mișcare, abundența de calorii consumate zilnic și faptul că toate acestea și multe altele macină disponibilitățile fizice și mai ales afective, se impune de la sine adoptarea unor măsuri de a neutraliza, pe cât posibil, efectele lor. În mod necesar, în afara tratamentelor naturiste și cu medicamente, atunci când este cazul -de exemplu, administrarea de hormoni în stările de hipogonadism manifest- este absolut necesară și practicarea psihoterapiei la bolnavii astenici, stresați, anxioși, deprimați, cu labilitate psihică. Tuturor acestora le va fi indusă o sugestie pozitivă, în scopul corectării sentimentului de vinovăție și al perspectivelor catastrofice, pentru redobândirea încrederii în sine. Nu în ultimul rând, vindecarea (după cum am mai spus) depinde și de comportamentul partenerei, ce trebuie să fie prezentă la medic, în cadrul unei discuții separate.
Medicina Tradițională Chineză pune însă bază pe tonifierea organismului în primul rând, așa încât funcția sexuală să fie menținută ani mulți fără epuizarea rezervelor organismului. În același timp se reface echilibrul hormonal și se elimină rând pe rând celelalte simptome neplăcute.
Tratamentul TCM se face cu acupunctura (corpului sau auriculară), plante medicinale și vin tonic preparat cu plante, regim alimentar (dietoterapie) de tonifiere energetică, exercițiu fizic (Qi Gong).
Tratamentul se stabilește funcție de diagnosticul diferențial holistic (TCM) care identifică exact tipul de dezechilibru (sindrom sau complex de sindroame) care diferă foarte mult de la persoană la persoană… fiecare suntem unici în felul nostru. Se insistă, în egală măsură, atât pe identificarea simptomelor și cauzelor fizice cât și pe cele emoționale/psihice, "ne-dovedite" de către medicina alopată.
Deși remediile TCM "lucrează" mai lent decât o pastilă de Viagra, fiind necesare, în general, 2-4 săptămâni de tratament, ele au ca rezultat răsunător recăpătarea funcțiunilor sexuale normale și întărirea organismului în profunzime, ca un tot întreg.
Referitor la dietoterapie, un instrument de bază în tratamentul impotenței, ne vom opri asupra remediilor valabile mai mult pentru Deficiența Yang a Rinichilor, cum ar fi: usturoi, miez de nucă, scorțișoară, semințe de țelină, rădăcini de gențiană, ginger, rozmarin, cimbru, stigmate de șofran, semințe de usturoi, soia galbenă, muguri de soia galbenă, castraveți, țelină, castane comestibile, fructe de longan, semințe de lotus, Yam chinezesc, fructe de lycium, orz încolțit, căluți de mare, creveți, castraveți de mare, ficat de pasăre, ouă și carne de prepeliță, carne de oaie, drob de oaie, rinichi și fudulii.
Dintre alimentele nerecomandabile pentru acest sindrom ar fi: susan, alcool (bere în special și băuturi spirtoase), pepene, fasole dulce (mung), ridichi, muguri de bambus, pere, banane, mere, tofu, alge marine, ginseng american.
Dietoterapia poate avea efecte foarte bune în combaterea impotenței, prin dezintoxicare și tonifiere, efecte detectabile după 1-2 săptămâni.
Se poate apela la regimuri cu alimente cunoscute ca având proprietăți "întăritoare" din punct de vedere sexual, cum sunt țelina (salate, sucuri; leguma să nu fie fiartă), morcovii (ca atare ori transformați în suc), cartofii (de preferat sucul de cartof), la fel - pătrunjelul, sfecla roșie, hreanul (în cantități mici), ardeii iuți (în cantități reduse). Sucurile să nu depășească 200-300 ml pe zi, în cure de câte două săptămâni, cu pauze de 1-2 săptămâni, 10-12 cure anual, iar dacă apar unele tulburări, mai ales digestive, se întrerupe un timp administrarea lor, reluându-se treptat cu cantități reduse, apoi sporite.
Terapia cu plante dă bune rezultate și ea, dar cere o foarte precisă cunoaștere a efectelor nedorite ce pot apărea, fiecare individ având particularități de reacție imprevizibile. Rezultate deosebite se obțin în cazurile în care impotența debutează după boli infecțioase, urmate de vlăguirea caracteristică convalescenței.
Fizioterapia (băi diferite, masaje speciale, unde ultrascurte, ultraviolete, curenți diadinamici, etc.) și climatoterapia (plimbări zilnice în aer liber) au uneori efecte deosebit de bune.

Text: Victor Ochișor
tel: 0727 800 630; e-mail: victor_ochisor@yahoo.com

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint