Rinita alergică (adesea supranumită „febra fânului”) are simptome asemănătoare cu răceala, însă, spre deosebire de răceală, rinita alergică este un răspuns alergic la anumite substanţe aflate în mediul înconjurător. Simptomele rinitei alergice apar în urma expunerii la aceste substanţe şi se manifestă prin inflamaţia mucoasei nazale, iar uneori şi a mucoasei sinusurilor.

Din ce cauze se declanşează rinita alergică?
Alergeni, infecţii - virusuri, iritanţi din mediu şi medicamente (folosirea în exces a picăturilor nazale) sunt principalii factori responsabili, potrivit datelor oferite de Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică. De asemenea, trebuie să ţii cont şi de:
· Existenţa unor cazuri de rinită alergică în familie;
· Sexul masculin;
· Naşterea în sezonul cu polen;
· Primul copil născut din familie;
· Expunerea la fumul de tutun, mai ales în primul an de viaţă;
· Expunerea la praf.

Tipuri
1. Rinita sezonieră care poate fi cauzată de polenul florilor (primăvara), al ierbii (primăvara târziu şi vara) sau al buruienilor (toamna).
2. Rinita perenă care persistă pe parcursul întregului an şi poate fi cauzată de praf, animale, gândaci de bucătărie şi mucegaiuri, produse alimentare, produse chimice- detergent parfumuri ș.a.

Simptome
Simptomele imediate ale rinitei alergice cel mai des întâlnite sunt:
-strănutul repetat, îndeosebi dimineaţa la trezire;
- rinoreea (scurgerile nazale) provocată de alergii poate apărea la un interval de 3 minute de la expunerea la alergen;
- secreţiile nazale care se scurg pe pereţii posteriori ai gâtului determină senzaţia de prurit (mâncărime). Poate declanşa o tuse cronică în timp ce pacientul încearcă să-şi elibereze gâtul de secreţii;
- lăcrimare abundentă şi prurit ocular (mâncărime a ochilor);
- prurit otic.

În cazul rinitei alergice sezoniere (SAR), mâncărimile, strănutul, rinoreea, lăcrimarea şi mâncărimea ochilor sunt obişnuite.
În cazul rinitei alergice perene (PAR), congestiile nazale şi picăturile postnazale sunt simptomele cel mai des întâlnite, chiar dacă mai apar strănutul şi rinoreea. Aceste simptome apar în general pe durata întregului an. Se pot manifesta toate simptomele sau numai câteva. Simptomele pot apărea în mai puţin de 5 minute de la expunerea la alergen sau poate dura mai mult timp ca să se dezvolte (în mod tipic de la 3 la 6 ore).
Simptomele care se dezvoltă într-un interval mai mare de timp includ:
- un nas înfundat posibil acompaniat de respiraţia anevoioasă provocate de inflamaţie şi congestie a nasului şi sinusurilor. Acesta este simptomul cel mai des întâlnit la copii şi este posibil să fie singura acuză.
- fotosensibilitate
- iritabilitate
- fatigabilitate (lipsa energiei)
- somn dereglat
- respiraţie pe gură din cauza nasului înfundat
- miros alterat
- tuse cronică
- afecţiuni ale sinusurilor şi ale tubei lui Eustachio, senzaţie de presiune în ureche sau deficit auditiv (al auzului)
- disconfort sau durere a feţei
- cearcăne („ochi vânăt” datorat alergiilor)
- acţiunea de frecare frecventă a nasului, care poate provoca escoriaţii (răni superficiale) pe suprafaţa nasului (escoriaţii alergice)
- frecarea frecventă a nasului cu palma orientată în sus poate reduce mâncărimea şi să se deschidă căile nazale („salutul” alergic). Aceasta este des întâlnită la copii.
Simptomele pot fi agravate de alte substanţe iritante din aer, precum substanţele poluante din aer, fumul provocat de motoarele autovehiculelor, fumul de ţigări şi fumul rezultat din arderea lemnului, insecticide, mirosurile puternice sau parfum.
În cazul unei alergii la polen, momentul şi locul simptomelor resimţite pot varia după climat şi tipurile de plante care cresc în zona respectivă.
Simptomele rinitei alergice pot fi mai grave în timpul sarcinii. Trebuie ales cu mare grijă un tratament special pentru acestea, deoarece anumite tratamente pot dăuna femeilor şi dezvoltării fătului.

Complicaţii
Rinita alergică poate afecta sănătatea semnificativ dacă nu este tratată cu succes. Anumite complicaţii pot apărea în cazul rinitei alergice pe termen lung (cronică), inclusiv sinuzita, urechile înfundate şi infecţii ale urechii şi polipii nazali. Multe persoane care au rinită alergică au de asemenea şi astm. Persoanele cu sistemul imunitar slăbit sunt predispuse la infecţiile respiratorii.
Persoanele care au rinită alergică cronică declară că alergia este o cauză de scădere a stării de bine şi a calităţii vieţii. Pot avea probleme cu somnul şi să se simtă obosiţi şi iritaţi, chiar şi depresivi. Pot avea probleme de concentrare la serviciu sau la şcoală şi să fie mai puţin productivi. Sunt persoane care evită situaţiile sociale, deoarece se simt ruşinaţi cu ochii roşii şi injectaţi şi nasul care curge constant.

Consultul de specialitate
Se recomandă consultul medical în cazul în care este pus diagnosticul de rinită alergică şi când:
- se simte o durere în zona sinusurilor şi alte simptome ale infecţiei sinusale (febră sau secreţie nazală cremoasă, galbenă sau verde)
- simptomele devin mai severe şi nu se ştie cauza
- se administrează medicamente pentru alergie prescrise sau neprescrise contra alergiei care nu ameliorează simptomele
- medicamentele adminstrate împotriva alergiei provoacă efecte secundare deranjante precum o coordonare mai proastă şi ameţeală accentuată
- la instalarea febrei şi durerii otice (la ureche)
- la instalarea tusei şi răcelii care durează mai mult de 1sau 2 săptămâni
- în caz de prurit (mâncărimi) grave al ochilor sau nasului
- atunci când alergia intervine în viaţa personală
- când nu s-a diagnosticat alergia, dar simptomele alergice sunt supărătoare pentru pacient.
Este importantă vizita la doctor pentru evaluarea rinitei alergice chiar şi atunci când medicamentele administrate fără prescripţie medicală ameliorează simptomele. Doctorul poate determina tipul de alergeni care provoacă reacţiile cu scopul de a reduce expunerea la ei.
În vederea luării unei hotărâri de a merge la medic este bine de luat în considerare gravitatea şi durata simptomelor. O rinoree uşor inconfortabilă care durează 3 zile nu necesită consult, pe când 3 luni de congestie nazală care provoacă insomnii necesită o evaluare.

Tratamentul
Următoarele medicamente pot fi folosite pentru tratarea rinitei alergice:
- antihistaminice împotriva strănutului, rinoreei (când curge nasul), mâncărimi şi ochii înceţoşaţi, oricum nu sunt eficiente la alinarea congestiilor nazale;
- decongestivele ajută la desfundarea căilor nazale, dar nu ajută îndeajuns împotriva strănutului şi mâncărimilor;
- corticosteroizii, de obicei eficienţi pentru toate simptomele (precum nasul care curge sau congestii nazale) sunt de obicei cei mai eficienţi ca tratament pentru rinita alergică;
- sodiu cromolin poate reduce strănutul, rinoreea, congestiile nazale şi iritaţia ochiilor. Sodium cromolin este des prescris pentru copii şi femei însărcinate;
- ipratropium bromide ajută împotriva rinoreei;
- picăturile de ochi ajută împotriva roşeţii, mâncărimii şi a lăcrimării ochilor;
- modificatorii de leucotriene pot ameliora congestiile nazale, mâncărimile, strănutul şi rinoreea;
- omalizumab (Xolair) este un nou medicament aprobat de FDA pentru a fi folosit pentru astm alergic.

De reţinut!
O parte din persoane încep să folosească medicamente fără prescripţie medicală pentru rinita alergică înainte de a consulta un medic specialist. Aceste medicamente pot fi eficiente în tratarea rinitei alergice. Totuşi, persoanele cu alte condiţii medicale, vârstnicii, copiii, femeile însărcinate sau cele care alăptează sau persoane cu simptome ocazionale mai severe ar trebui să consulte un specialist înainte de începerea tratamentului.
Dacă se decide tratarea după propriile cunoştinţe a simptomelor rinitei alergice este bine să se evite administrarea medicamentelor mai multe zile înainte de a consulta un doctor. Specialistul ar putea anticipa problemele cu medicaţia, să verifice de două ori diagnosticul şi să recomande metode mai bune de control şi de prevenţie a simptomelor.
Atunci când se ia în considerare un nou medicament, trebuie să existe siguranţa că doctorul este avertizat asupra altor medicamente administrate cu sau fără prescripţie medicală. Unele medicamente pot fi foarte periculoase, chiar să aibă efecte mortale când sunt luate împreună cu alte medicamente.

Recomandări
Cea mai bună prevenţie este evitarea contactului cu alergenii. În perioada înfloririi se recomandă:
- Petreceţi cât mai puţin timp afară ziua după ora 10;
- Țineţi uşile şi ferestrele închise; Dacă trebuie s-o faceţi purtaţi mască şi ochelari;
- Închideţi ferestrele maşinii când conduceţi;
- Cosiţi iarba în grădină înainte să înflorească;
- Nu puneţi rufele la uscat afară, deoarece polenul se adună pe pânză;
- Ţineţi animalele de companie ori în casă ori afară – ele pot aduna polenul pe blană şi îl aduc în casă;
- Face-ţi duș şi schimbaţi hainele când aţi intrat în casă după ce aţi petrecut un timp afară;
- Folosiţi un purificator de aer calitativ şi filtraţi aerul din casă;
- Evitaţi fumul de ţigară;
- Păstraţi o dietă bogată în fibre. Hreanul este un bun decongestionant;
- Mâncaţi iaurt şi kefir (mai bine făcute acasă)- îmbunătăţesc starea florei intestinale şi prin aceasta imunitatea
- Evitaţi consumul de ciocolată, cafea, zahăr, răcoritoare acidulate, alimente procesate (mai ales conserve), produse lactate (în afară de iaurt şi kefir), produse din faină albă;

O alternativă eficientă şi fără reacţii adverse este acupunctura. Tratamentul prin Acupunctură corectează dezechilibrele energetice, echilibrează funcţiile endocrine-metabolice ale organismului –toate acestea normalizează reacţia imună. Totodată îmbunătăţeşte vascularizarea, înlătură dereglările cauzate de stres, cea ce permite tratarea eficientă a rinitei alergice precum şi altor alergii prin acupunctură .

Tratament balnear
Se indică altitudinea medie sau înaltă, dar şi malul mării(mai puţin vara şi iarna) în localităţi lipsite de alergeni având curenţi uşori de aer şi fără vânturi puternice. Sub formă de inhalaţii şi gargarisme sunt indicate apele sulfuroase, oligometalice şi alcaline-clorurate-carbogazoase. Staţiuni recomandate: Govora, Slănic-Moldova, Eforie. Este recomandat şi tratamentul în salină.

Dr. Ochişor Victor
tel: 0727 800 630; 0724 976 860; 031 428 2472
e-mail: victor_ochisor@yahoo.com

Sport, sanatate

Reclama_Otoprint