Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău și din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău, ca pe tine însuți”

Luca (10;27)

troita_de_pe_strada_polona_otopeniUn eveniment deosebit pentru viața religioasă a comunității noastre a fost sfințirea troiței de pe strada Polonă în luna decembrie a anului trecut. Este a doua troiță din cuprinsul Parohiei Otopeni, căci prima, cea de pe Calea Bucureștilor, fusese sfințită din luna octombrie a anului 2011.

Dacă troița de pe Calea Bucureștilor a fost ridicată de către familia Maxim Dorin, ca semn de mulțumire lui Dumnezeu, troița de pe strada Polonă are o altă istorie. De mai mulți ani, doamna Dobranici Maria își dorea din tot sufletul să ridice o sfântă troiță. Cheltuielile însă ar fi fost foarte mari și gândul bun al doamnei Dobranici nu s-a putut îndeplini. Dar, într-o zi s-a întâmplat o tragedie pe locul actual al troiței. Un tânăr, care efectua o intervenție pe unul din stâlpii de înaltă tensiune, s-a electrocutat prăbușindu-se fără suflare. O întâmplare nefericită, nedorită de nimeni. 

 

troita_de_pe_strada_polona

Multă vreme locul a fost însemnat cu o cruce metalică. Apoi, în toamna acestui an, domnul primar a avut inițiativa ca pe acel loc de jertfă să se înalțe o troiță binecuvântată.

slujba_troita_de_pe_strada_polona

 Doamna Dobranici a fost de accord să cedeze câțiva metri din curtea personală și astfel proiectul a început să prindă viață. Iar când totul a fost gata, Prea Sfințitul Ciprian, episcop vicar al Patriarhiei, a participat cu multă bucurie la slujba de sfințire din ziua de 17 decembrie ajutat de diaconul Prea Sfinției Sale. 

La ceremonia religioasă au mai luat parte P.C. Părintele Protopop al Protoieriei Ilfov Nord – Păun Constantin, P.C. Părinte Traian Ionescu, preoții slujitori, diaconii și cântăreții din orașul Otopeni.

După slujba de sfințire, care s-a desfășurat pe o vreme mohorâtă, ploioasă, Prea Sfințitul Ciprian a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor despre rolul troiței în viața obștii creștine, apoi a adus laudă domnului primar pentru inițiativa avută și pentru implicarea Domniei sale în viața religioasă a comunităților creștine din Otopeni.

 După plecarea Prea Sfințitului și a domnului primar, credincioșii au aprins numeroase lumânări în memoria tânărului mort în nefericitul accident, s-au închinat Sfintei Cruci, Sfintelor Icoane ale Mântuitorului și Maicii Domnului și au mulțumit lui Dumnezeu pentru toate.Domnul primar a avut o participare sobră și discretă, în mulțimea de credincioși care au umplut răspântia de pe strada Polonă, acolo unde este așezată troița. 

 

Text: Preot Radu Mihai Bujorel

Evenimente in Otopeni

Reclama_Otoprint

Arhiva "Spectacole"